Oldalak

kedd, október 25, 2005

Sült Sütőtök Krémleves - Tök jó hét I.

Úgy döntöttem, hogy tök jó hetem lesz. Már minden boltban mosolyognak (jobban mondva) vicsorítnak) ránk a jó kis/nagy halloween tökök. A halloween mint olyan nem nagyon elterjedt nálunk, de mint minden más egyéb globalizált jelenség, bekúszott az életünkbe, ha más formában nem, hát a kirakatokon meg a halloween party-kat hirdető plakátokon keresztül. (Ha a halloween-ről egy szofisztikáltabb, érdekesebb, filmesztétikai megközelítésű szösszenetet szeretnél , ajánlom Réz András írását.)
Számomra a halloween legizgalmasabb szereplője egyértelműen a sütőtök, annak konkrétan a gyönyörű narancssárga ehető belseje. Ilyenkor ősszel, télen ez az egyik kedvenc hozzávalóm., bármilyen formában jöhet. Ráadásul nagyon egészséges. Ha most otthon élnék, akkor szeptemberben biztos ellátogattam volna a nagydobosi sütőtökfesztiválra, állítólag Magyarországon ott terem a legjobb minőségű sütőtök. És remek recepteket lehet ott megismerni.
A sütőtök nagyon változatosan készíthető el, kezdve a hagyományos és ismert sütőtökkrémlevestől, a különbőző fűszerezésű sült köreteken át, a számunkra egzotikusnak hangzó kókusztejes sütőtök curry-k-ig, nem beszélve a bizarul hangzó sütőtökös pitéről (kicsit jobban hangzó nevén pumpkin pie), ami az amerikaiak egyik leghagyományosabb sütije. Az Egyesült Államokban egyébként is nagy hagyománya van, persze egy csomó ételt jellemzően nem a friss zöldségből, hanem konzerv sütőtök püréből csinálnak. Úgyhogy jöjjön a héten néhány jó tökös recept, indítsunk ezzel a klasszikus levessel.



Recept:

Hozzávalók 4 személyre

1kg sütőtök
1 nagy krumpli
1 közepes alma
1 közepes hagyma
2-3 ek méz
1/2 narancs leve
1,2 l leszűrt zöldségleves
só, bors, szerecsendió
friss kakukkfű (ha van)
1 dl tejszín
5 dkg vaj


190C-on 45-50 perc alatt puhára sütöm a sütőtököt. (Ezt én úgy szoktam, hogy félbe vágom, kikaparom a magját és így teszem be a sütőbe, akkor nem kell a darabolásával, pucolásával bajlódni). Óriási a különbség, hogy sült vagy főtt állapotban használjuk a tököt, főzve ugyan sokkal gyorsabban készen van, viszont a sütés által sokkal koncentráltabb, intenzívebb, édesebb lesz az íze) Amíg sül, a vajon puhára párolom a felaprított hagymát a kakukkfűvel (egyszerre teszem a vajat és a hagymát a lábosba, nem amikor már forró a vaj, különben nagyon hamar megég), amikor már megpuhult és átlátszó, ráteszek 2-3 ek mézet és kicsit karamelizálom. Felöntöm 1,2 l alaplével, amibe beleteszem a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát és közepes lángon puhára főzöm. Amikor már puha a krumpli, a levesbe teszem a sült tök kikapart húsát. Botmixerrel krémesre pürésítem –csak ekkor ízesítem a narancslével, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, majd az egészet lágyítom kb 1-1,5 dl tejszínnel. Igazából kicsit le kell hűteni, akkor lehet még jobban igazítani az ízeken (ízléstől függően lehet édesebbre mézzel, vagy barna cukorral, vagy pikánsabbra narancslével, vagy kis citromlével), mert forrón nehezebben jönnek ki az ízek. Pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálalom. Előző este is el lehet készíteni, semmi baja nem lesz másnapra. Gyönyörű, narancssárga, krémes, igazi őszi leves.

67 megjegyzés:

  1. Névtelen4:51 du.

    Szia ,
    hetekig kerestem sütőtökös recepteket, és - nem adott ki téged a google - most nem is tudom, hogy keveredtem ide.
    Próbáld ki a sütőtök-levest chilipaprikával, nagyon finom.
    Virág

    VálaszTörlés
  2. Szia Virág!
    Hm..chilipaprika bármikor,nem véletlen a honlap neve:)
    Jó ötlet a levesbe, kipróbálom!
    Zsófi

    VálaszTörlés
  3. Névtelen4:12 du.

    hello,

    Kaldeneker Gyurinal olvastam korabban egy currys gyomberes levest, amit tobbszor meg is csinaltam, de sajna mar nincs fent. en abba is tettem chilit! :)

    VálaszTörlés
  4. Névtelen1:57 du.

    Lassan 2 hete chili&vaniliát eszünk (a téli levesestárat lassan végigfőzöm :) és imádom, hogy az az ízük mennyire bejön! :)

    VálaszTörlés
  5. Névtelen12:12 du.

    szia !Kata(22) vagyok, szüleimmel lakom,tehát általában ők főznek,de néha rámjön a menthetetlen főzhetnék,és a mostani választás erre a levesre esett! kipróbáltam, isteni finom lett , bár inkább sütőtök krém lett mint leves..ilyenkor mivel tudom higítani? tejszínnel pl? be kell valljam most használtam először kakukkfüvet, mert ugyebár nem vagyok túl járatos a konyhában,és olyan jó volt új ízeket kipróbálni hogy csak na!kerestem itt BP.-n főzőiskolákat, ahova az egyetem mellett beiartkozhatnék, de nem nagyon találtam, úgyhogy végigmegyek a recepteiden, sztem az is bőven elég lesz!:)
    üdv!
    katkavics

    VálaszTörlés
  6. Névtelen12:09 du.

    tegnap az ötfűszeres sütőtököt próbáltuk ki, a klasszikus mézes mellett, de mindkettőből maradt pár szelet.
    gondoltam, mehet a levesbe...
    az itt leírt sütőtöklevesbe.
    ami nálam aztán menet közben indiaivá alakult át: kevesebb levessel hígítottam, a tejszín is kimaradt, kevés készen vásárolt garam masalával ízesítettem kakukkfű helyett, mehet bele fokhagyma és chilipaprika, hmmm... na és persze csapátit kellett sütnöm hozzá.
    a chili&vanília nagyon jó alap minden kísérlethez!
    köszi!
    Gitta

    VálaszTörlés
  7. Névtelen10:33 de.

    Három hete, hetente egyszer - vagyis mindig, miután megfőztem ezt a levest, elgondolkodtam, hogy van-e értelme egy ilyen régebbi írást kommentelni. De most úgy döntöttem, hogy akár van, akár nincs, írok. Köszönet ezért a receptért (is), csuda finom, mesés ez a leves!!! Eddig mindenkit elkápráztattam vele :-)

    VálaszTörlés
  8. Abszolút van,mert látom ilyenkor is:) és nagyon köszönöm, örülök is neki!

    VálaszTörlés
  9. Névtelen11:45 de.

    Én is köszönöm :-)
    És most, hogy kiderült, nem csak az üres éterbe írok, azt is elmesélem, hogy amikor először főztem meg a levest, nem volt otthon sem kakukkfű, sem szerecsendió (ezekre mentségem csak annyi lehet, hogy még kezdő vagyok, és a konyhát tekintve elég konzervatív közegben nőttem fel), és ezek híján gyömbérrel és fahéjjal fűszereztem... És így is nagyon-nagyon finom volt! Ezt az új, vaniliás-birsalmás változatot is ki fogom próbálni :-) Szép napot!

    VálaszTörlés
  10. Bár a bejegyzés "csupán" 3 éves, azért reagálok. Csak nemrég találtam a blogodat, de azóta végig is olvastam, és jópár dologhoz kedvet is kaptam, amit előtte nem nagyon ismertem és használtam. :) Ez a leves volt az első amivel most megpróbálkoztam és mondhatom nagyon klassz lett. Hidegen melegen, mindenhogy finom :) Eddig a sütőtök csak sült tökként szerepelt nálunk, de ezek után gyakrabban csinálok belőle levest is :)

    VálaszTörlés
  11. Névtelen9:08 de.

    Még nem tettem bele a tejszínt (a gyerek miatt), de már most olyan finom!!!!! alig várom, hogy ebédeljünk! :-))
    Helga

    VálaszTörlés
  12. Névtelen2:15 du.

    Szia!
    Én most próbáltam ki.De őszintén?Igen rossz.Ez az a leves amitől egyszerre fo..ni ás hány..ni lehet.BRRRR.Bocsi de mussz leírnom.
    Andi

    VálaszTörlés
  13. Andi, ezek szerint a.)nem szereted a sütőtökkrémlevest, b.)valami romlott volt abból, amit használtál. ez egy tuttibiztos recept, évek óta rendszeresen főzöm, és mindenkinek nagyon ízlik. +ahogy a kommentekből látod, mások is megfőzték. szóval, bocs, de ez esetben biztos, hogy nem a recepttel van gond:)

    VálaszTörlés
  14. Névtelen2:32 du.

    szegény andi, valami gond lehetett a tejszín szavatosságával! ;-) ez a leves a legborúsabb téli napokon is mosolyt és energiát csal az emberre/be. imádjuk.

    VálaszTörlés
  15. Névtelen4:48 du.

    A csípős ízzel megbolondított sütőtök leves tényleg mennyei... persze annak, aki szereti az erőset

    VálaszTörlés
  16. Névtelen9:38 du.

    Akármikor is tetted fel ezt a receptet, örülök, hogy rátaláltam, hálás köszönet érte! Isteni lett! Tejszínnel, kakukkfűvel, chilivel és tökmagolajjal! :-) Holnap lesz a főpróba, híresen jó szakácsnő az édesanyám - és szerintem neki is fog ízleni!
    Köszi még egyszer!

    VálaszTörlés
  17. Ch&V! A receptjeid uj ertelmet adnak a konyhamnak! Koszi:)

    VálaszTörlés
  18. Névtelen2:54 du.

    karácsonykor a recepted szerint csináltam a levest és nagyon dícsérték

    VálaszTörlés
  19. Szia,
    én ma főztem meg a levest és isteni finom lett! :) Sajnos a nyelvem megégettem vele, ugyanis nem bírtam kivárni, hogy kihűljön... :) pedig fújtam is egy kicsit! :)
    Köszi!

    VálaszTörlés
  20. Szia. több variációt is végigfőztem a levesből, még a hozzászólókét is kipróbáltam aktuális fogyókúrám okán. Néhány napja vettem egy Thermomix-et, abban 15 perc alatt meg lehetett bármit csinálni, bár éppen a töknek jót tesz, ha külön megsült, mert a Thermomixben főzve kicsit vékony az íze.
    Ha van ötleted recepted Thermomixre, nagyon örülnék neki, szívesen megosztom a saját próbálkozásaimat is.
    Gyuri

    VálaszTörlés
  21. Sziasztok,

    ez a leves TÖKjó. Most éppen 30 fok van, de szinte várom a telet, h hidegben is kipróbálhassam, hóesés és cserépkályha mellett:)
    Kata

    VálaszTörlés
  22. Névtelen8:15 de.

    Szörnyű pocsék ízű krém.

    VálaszTörlés
  23. ne haragudj, de két esetben tudom elképzelni, hogy pocsék ízű: pocsék tökkel dolgoztál, 2. nem szereted a sütőtököt. Persze,ízlések és pofonok, simán belefér, hogy neked egyáltalán nem jön be, a többségnek szerencsére igen:)

    VálaszTörlés
  24. Névtelen10:39 de.

    Köszönjük a receptet! Ez valami fantasztikus! Sajnálom, hogy még csak most találtam erre az oldalra!!!

    ági

    VálaszTörlés
  25. Névtelen3:35 du.

    Szia,
    Tavasszal vettem pár óriás sütőtök magot Angliából. Sajnos a palántákból csak fordult termőre és nevelt termést. A napokban leszedtünk és húgommal tanakodtunk, hogy mit is kezdhetnénk vele.
    Oldaladat már régóta olvasom és ajánlottam próbálja ki a receptet. Fantasztikusra sikerült!
    Az első kanál után nem sikerült felfognom minden ízt ami egyszerre a számba ért, így újabb kanál.... :) és így tovább.
    Köszönjük a receptet
    kispeti

    VálaszTörlés
  26. Most jött el az ideje, hogy én is kipróbáljam... nos, fantasztikusan finom, köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  27. Névtelen5:24 du.

    Szia!

    Én is próbálgatom a tökben rejlő lehetőségeket. Őszintén szólva nekem a kókusztejes leves verzió jobban ízlik. Gyakorlatilag csak szerecsendió, só, ha kell egy pici mézet teszek bele. Nagyon könnyű változat, minden tekintetben.
    Egyébként nagyon tetszik az oldal, gratulálok hozzá.
    Üdv: Tímea

    VálaszTörlés
  28. Ezt én is ki fogom próbálni. Érdekes, én sem szeretem a sütőtököt, de a sütőtökös ételeket igen. Eddig 3-4-félr sütőtök-krémlevest készítettem, azok mind ízlettek, úgyhogy kíváncsi vagyok erre is nagyon.
    Plusz aki még nem próbálta, és szívesen kísérletezik, ajánlom a sütőtök-főzelélket is, ami éppen úgy készül, mint a hagyományos tökfőzelék (kapor is van benne), csak sütőtökből.

    VálaszTörlés
  29. Névtelen9:41 de.

    Szia!

    Kipróbáltam és Isteni finom lett a leves, a család is rajongott érte. Én még chilit is raktam bele, azt hiszem attól lett tökéletes.

    Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  30. Sólyom Gábor2:00 du.

    Szia!

    A héten kaptunk sütőtököt, és Jakupcsek Gabi insprirációjára a neten elkezdtem keresgélni hozzá recepteket. Huszonvalahány átnézése után a Tiédet választottuk.
    Nagyon köszönöm az élményt, frenetikus, lebilincselő ízvilága van, én nem vagyok leveses alkat, de ebből többször repetáztam. Egy kis örömteli hangulatot csempészett ebbe a borongós napba.
    Még egyszer köszönöm:: Gábor

    VálaszTörlés
  31. Névtelen10:12 du.

    Szia!

    Nagyon finom leves lett chilivel. Telt, gazdag ízvilága van, nem mindennapi! Köszönöm!
    És nagyon gratulálok az oldalhoz, rengeteg ötletet találtam már itt!

    Edina

    VálaszTörlés
  32. Névtelen8:40 du.

    Isteni ez a leves! Többedszerre főzöm már, de most is a fazék fölött állva kanalazok belőle, ízesítés címszó alatt, pedig ma már nem is akartam vacsorázni. Tejszín nálunk sajnos nem mehet bele, de így is szuper, sütőtök-fan lettem emiatt a recept miatt, köszönet érte :))
    Üdv Nürnbergből!

    VálaszTörlés
  33. nem találok szavakat. ez a leves egyszerűen isteni! egy igazi ízorgia.
    nálunk a legkisebb tejszín nélkül kapja, a család többi tagja mindenestül (még chili paprikát is teszek bele, mert az nálunk amúgy is nagy sláger), és mindenki imádja.
    úgyhogy nem tudok elég hálás lenni ezért a receptért. csillagos ötös. :)

    VálaszTörlés
  34. Kitűnő recept, kakukkfű helyett frissen őrölt korianderrel és friss reszelt gyömbérrel is érdemes kipróbálni. Az almát is meg lehet sütni előbb, fokozza az ízorgiát...

    VálaszTörlés
  35. Lustaságból az alma méz kombinációt házi birsalmasajttal helyettesítettem. Még édeskésebb lett, így a pikáns ízre vágyóknak kicsit többet kell kompenzálniuk. Jó lett, na. Jók voltak az alapok is persze :)

    VálaszTörlés
  36. Megcsináltam a levest a recepted alapján és tök jó (hehe) lett! Még a finnyás húgom is két hatalmas tányérral kebelezett be azonnal, pedig előtte húzta a száját, hogy sütőtök? levesben? :DDD Köszi a fantasztikus receptet!

    VálaszTörlés
  37. divine22:42 du.

    Igazából nem tudok sok újat hozzáfűzni! Köszi, finom nagyon!Várok még több tökös receptet!

    VálaszTörlés
  38. Névtelen1:23 du.

    Hát, kérem szépen: most fejeztük be a levesevést és azt kell mondjam, így még nem csillogott a főző tudományom, mint a mai ebédnél.(hála ennek az igazán különleges ízű levesnek:) Férjem 6x! evett belőle:) A recepthez annyit, hogy én több vízzel készítettem, mert nagyobb volt a sütőtök is és a babánknak tejszín nélkül adtam. Szó nélkül kanalazta és repetázott 3x. Köszönöm a receptet. Ez lesz nálunk karácsonyra is. :)stgabi

    VálaszTörlés
  39. csatlakozom, nálunk is ez lesz az a karácsonyi menüben. és már lapozgatom is a blog többi részét a menü másik feléért!

    VálaszTörlés
  40. Névtelen2:55 du.

    Szia,

    a fűszerezés tekintetében szeretnék kiegészíteni. A sütőtöklevest és a római köményt egymásnak teremtették szerintem. Én is sült tökből készítem a töklevest, vajon karamellizált lilahagymával, alaplével, de tejszín nélkül és római köménnyel. Annak akinek a tök édeskés íze túl sok, javaslom kipróbálásra, nagyszerűen tompítja az édeskés ízt. Üdv: Andrea

    VálaszTörlés
  41. sziasztok!
    most készítettem el a levest, annyi változtatással hogy nem került bele alma (nem volt itthon :D ) meg gyömbért és chilit is raktam bele. az utóbbiból egy kicsit több lett a kelleténél de így is szuper. a színe, az állaga! minden tökéletes :) köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  42. Névtelen1:15 du.

    ú gyerekek, én holnap fogom megfőzni, de már most izgulok milyen lesz...azt sem tudom a sok kiegészítés közül melyiket próbáljam, úgyhogy marad az alap :) (a kicsik és a lúgosítók kedvéért tejszín nélkül)...

    VálaszTörlés
  43. Névtelen12:19 du.

    alma nem kell bele

    VálaszTörlés
  44. nem tudom hány éves a recept, de én csak most főztem meg. amúgy utálom a tököt - húsimádó vagyok, de ez úgy jó ahogy van. sőt TÖKjó
    gratulálok
    aPi
    ui. sütve tényleg jobb - de nekem 2!!!! órát sült

    VálaszTörlés
  45. Névtelen2:58 du.

    Én is tejszín nélkül csináltam, isteni lett. A méz és a kakukkfű nagyot dob rajta. Egy csipet kéksajtra mertem a levest a tányéromba, a sós sajt nagyon jól feldobta az édes levest.
    Köszi a receptet, Zsófi!
    Évi

    VálaszTörlés
  46. Isteni! Köszönöm ezt a szuper receptet! Andrea

    VálaszTörlés
  47. Névtelen12:49 du.

    Szia Zsófi,
    Nagyon szégyellem, de olyan neo-alap kérdésem van, hogy hogyan készül a jó zöldség-alaplé? Mik a helyes arányok, a "kötelező" hozzávalók?
    Köszönöm

    VálaszTörlés
  48. Névtelen2:02 du.

    Nagyon finom, a franciaknak es az angoloknak egyarant izlett!!!

    VálaszTörlés
  49. Szia! Nagyon finom a leves! Kakukkfű sajnos már kipusztult mire felhasználhattam volna, de anélkül is nagyon finom volt! Gratulálok a recepthez.

    VálaszTörlés
  50. Zsófi!

    Isteni lett! :-) Nagyon köszönjük a receptet!
    Az egész család csak kanalanként merte enni, nehogy túl gyorsan elfogyjon. :D
    BUÉK!

    mannoék

    VálaszTörlés
  51. Névtelen2:03 du.

    Szia(sztok)!
    eloszor is gratula a blog-hoz!imadok olvasni/hallani uj etelekrol,foleg olyan embertol aki szenvedelyesen szeret fozni...nalam eddig a sutotok kremleves igy keszult:sutoben sult tok,alaple,tejszin,fuszerek es a vegen megkoronazom sotet szojaszosszal (csak keveset belole).Tovabbi szep napot!Viki

    VálaszTörlés
  52. Névtelen11:55 du.

    Szia,
    eloszoris gratulálok a bloghoz, évek óta szívesen csemegézek a receptjeid kozul, az egyik kedvencem ez a sutotokkrémleves, amit már számtalanszor elkészítettem, tobbféle fuszerezéssel. Tálaláskor én pár csepp (krémes)balzsamecettel díszítem, ajánlom így is kipróbálni! Isteniiiii!!!!! :)
    Rita

    VálaszTörlés
  53. Névtelen7:47 du.

    Szia, én imádom a sütőtököt, tegnap találtam a receptedre, most lett kész, és számomra ehetetlen, lehet a tök nem megfelelő hozzá, mivel Írországban élek, nem tudom, de nekem nagyon nem jött be az ízvilága! Viszont egy lengyel családdal lakok együtt, nekik nagyon ízlik :) Oda is adtam nekik az egészet, mégse vesszen kárba :)
    Judit

    VálaszTörlés
  54. Névtelen6:33 du.

    Már többször elkészítettem - nagyon finom.

    VálaszTörlés
  55. Fantasztikus leves, menő éttermekben sem ettem jobbat! Nálam a feltét zsályás vajban pirított bacon kocka. Elképesztően finom a ropogós zsályalevél és bacon együtt, az édeskés-pikáns levessel meg egyenesen fenséges!! ....megyek is a konyhába és nekiállok elkészíteni ;))

    VálaszTörlés
  56. Névtelen6:39 du.

    Szia! Már többféle sütőtöklevest ettem életemben, és mivel mindegyik szörnyű volt, rájöttem, hogy én nem szeretem a sütőtök levest.
    Tavaly halloweenre készítettük el ezt a receptet, megkóstoltam, és megváltozott a véleményem! Most készítettem el másodszor, narancs sajnos nem volt itthon, de így is isteni lett! Köszönöm!!! :)

    VálaszTörlés
  57. Névtelen10:45 du.

    Én most találtam rá erre a receptre és szerencsére volt itthon mindenem. Rögtön meg is főztem. Tettem bele egy kis chilit is a végén. Eddig is imádtam a sütőtök krémlevest, de ez tényleg hihetetlen. Köszönöm! Köszönöm! Köszönöm!

    VálaszTörlés
  58. Tegnap este főztem a recept szerint, krumplit kihagytam, de így is fenséges lett. A kakukkfű nagyon jó párosítás. Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  59. Névtelen1:12 du.

    Mmmmm!!! Fenseges!Köszönjük!

    VálaszTörlés
  60. Névtelen3:17 du.

    Kedves Chili&Vanilia
    Most találtam rá a blogodra, mert sütötök levest kerestünk, szerintem is nagyon finom, nem is kellett megsütnöm a tököt, így is elég édes lett. Nekem még hiányzik belőle vmi, ami kihozza a pikánsságát, Anyuval megszavaztuk a fahéjat :)
    Köszi a receptet, jó a blogod :)

    VálaszTörlés
  61. én most, ma csináltam meg először. nekem egy kissé narancsos íze lett.
    próbálkozom majd még vele, egyelőre tetszik a recept!

    VálaszTörlés
  62. Megfőztem, alma és krumpli nem volt benne, nagyon finomságos lett! Citromos kakukkfüvet is tettem bele.

    VálaszTörlés
  63. Isteni! Már sokszor elkészítettem, ma is ez lesz, de ma édesburgonyát teszek bele. :)

    VálaszTörlés
  64. Kádár Józsi5:40 du.

    Szia! Jó recept, finom lett. Köszi Üdv.: Józsi

    VálaszTörlés
  65. Nagyon-nagyon finom lett a leves, egymás után két nap is ezt főztem. Köszönöm a receptet!:)

    VálaszTörlés
  66. 10 éve készítem ezt a receptet, és változatlanul hatalmas kedvenc!

    VálaszTörlés
  67. A narancs mellé befigyelt egy-két naspolya is, a savanykás íze miatt "kénytelen" voltam kipróbálni. Elég pepecs munka a naspolyából kiszedni a lényeget, kb két szem után fel is adtam és a többit a héja nélkül egyben magostul beletettem. Nekem ízlett, mivel mindkettőt (sütőtök + naspolya) szeretem, a család többi tagjánál már az is nagy szó, h szó nélkül megették a levest. :)

    Ajánlom mindenkinek.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.