szombat, november 12, 2005

Baileys-Fehércsoki Tiramisu

Ugyanabba a vendégségbe voltam tegnap meghívva, ahova a múltkor a last minute vaníliakrémes sütit vittem, úgyhogy a múltkori rohanást elkerülendő, most előre elkészítettem az én reszortomat, a desszertet. A menü ismét olasz, úgyhogy tiramisu volt a döntés. A tiramisu megint olyan dolog, hogy amennyire egyszerű, olyan nehéz igazán tökéleteset csinálni. Jobban mondva, szerintem, ha az ember minden beletartozó alkotóelemet normálisan tesz bele, azaz van benne mascarpone, babapiskóta, amaretto likőr és kávé, akkor nem lehet elrontani. Otthoni éttermekben viszont elég érdekes dolgokkal lehet néha tiramisu címszó alatt találkozni. Vagy az egyik, vagy a másik hozzávalót spórolják ki belőle és ezért jó esetben középszerű. Vagy túl lágy, vagy túl édes, vagy életében nem látott amaretto-t. Ha így belegondolok, olyan emlékezetes tiramisu-t otthon talán a Gusto Cafe (Frankel Leó u.12.)-ban és Zamárdiban az olasz pizzériában ettem utoljára.
Lényeg a lényeg, tiramisu. Egyszerűen nem volt kedvem a klasszikusat csinálni (ami nálam 50dkg mascarpone, 2dl kávé, 2dl amaretto, 1 tojás sárgája+felvert fehérje, 25dkg babapiskóta) hanem valami extrábbra gondoltam. Nigella How to Eat című szakácskönyvében (az öt közül by the way a legjobb. Ha egyetlen külföldi szakácskönyvet vehetnék meg, az ez lenne, minden benne van.) van egy fehér tiramisu recept. Ő Bacardi és tej keverékébe áztatja a piskótát és fehér habcsók darabokat szór a rétegek közé. Nem rossz, de a Bacardi annyira erős alkohol ízű, hogy nem vállaltam be. Inkább a fehér ötletnél maradva kitaláltam valami mást és hú, de nagyon nem bántam meg. Uf, betegesen jó..Szerintem ez az a típusú édesség, amely bármely olyan összejövetel tarol, ahol sok lány van. Ugye elég a Baileys szót említenem..És mivel előző este kell elkészíteni, hogy összeálljon, szuper praktikus partikra. Íme a kreáció:

Recept

Hozzávalók (kb. 8 személy)

Kb. 25 dkg babapiskóta (kb. 25 darabot használtam). Itt Brüsszelben a Savoiardi feliratú olasz terméket kell venni.
3 dl tej
1 dl Baileys
5 dkg barna cukor
1 vaníliarúd (vagy 1tk vaníliakivonat, amit én házilag gyártok, majd erről máskor)
50dkg mascarpone (szobahőmérséleten)
5dkg fehér csokoládé
1 tojás
2 ek kristálycukor
a díszítéshez fehércsoki forgács

Először kikeverem a krémet: a tojássárgáját a 2 ek kristálycukorral fehéredésig keverem (elektromos keverővel). Hozzákeverem a szobahőmérsékletű mascarpone sajthoz. A szobahőmérséklet tényleg nagyon fontos, különben nem lehet simára keverni. A fehércsokit vízgőz fölött megolvasztom és szintén hozzákeverem a krémhez. A tojás fehérjét habbá verem és óvatosan beleforgatom a masszába. Felmelegítem a tejet a vanília kikapart magjaival és a rúddal, valamint a barna cukorral. Szép karamell színű lesz. Amikor forró, hozzáöntöm a Baileys-t. Egy nagy jénai, vagy tepsi, vagy tortaforma alját kirakom egy réteg babapiskótával. (Tehát akkora edény kell, aminek az alján elfér kb. 10-12 babapiskóta. )Meglocsolom a likőrös tej kb. felével, és várok pár másodpercet, hogy a piskóták jól beszívják. Amikor már puhák, lehet rendezgetni, meg még darabokkal kiegészíteni, hogy egyenletesen kitöltse az edény alját. Ekkor ráöntöm a krém felét. Ismét piskótaréteg következik, meglocsolva a folyadék másik felével (Itt jobb az a módszer, hogy a piskótákat egyesével beáztatom pár másodpercre a tejbe és úgy rakom le, hogy a folyadékot tényleg a piskóta szívja be és nehogy eláztassa a krémet.). Végül rákerül a krém másik fele, aminek a tetejét szépen elsimítom. 24 órára a hűtőben a helye, hogy jól összeálljon. Tálaláskor fehér csoki forgácsokkal díszítem a tetejét. Esetleg Baileys-t kínálok hozzá. Esetleg.

Címkék:


 

 

8 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Hi Zsofi, I feel like leaving a comment on your blog, just a little note to tell you how great all your recipes look and what a pity it is for me that I cannot speak/read Hungarian. I think those are recipes I`d like to try myself. Though both of us evidently like a large variety of different cuisines it`s obvious that we are coming from the same "cooking culture". There are many blogs I like but only a few I take recipes from, yours would be one of them I presume. Have a nice weekend back home and take care, angelika

8:56 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Dear Angelika!
Thanks a lot for your so kind words, I very much feel the same!By the way, I would/will probably cook a little different when living in Hungary, but here in Brussels I really enjoy experimenting with new ingredients and things which are not so easily available in Budapest.
This is a Baileys white chocolate tiramisu, the ladyfingers are soaked in heated milk+baileys+brown sugar+vanilla and the creme is mascarpone+1 egg separated+melted white choc. I brought it to a dinner party and you can imagine it was a huge success with all these ingredients..

9:48 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Na, talán most sikerül hozzászólnom!
A "kedves családtag" istenien érezte magát BRUX-ban,a kényeztetés csúcsteljesítményét kapta! Az a kagyló, a cikóriasaláta na és persze az örök kedvenc a vadas...nyammmm!
Ezt a tiramisu csodát is kérem!Majd karácsonykor a porosz fővárost lazítjuk vele, jó?

8:55 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

a gusto, igen. az ország egyetlen zseniális tiramisuja.
grat a bloghoz, szuper.

9:57 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

mennyei, köszönjük :)

9:56 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Egészen elképesztő! Akkorát fogok tarolni vele s hétvégi lánybúcsún...:D

10:34 de.  
Blogger Cissy szerint...

Szia, Chili&Vanilia, A Fehércsoki Tiramisu a karácsonyi vacsora fénypontja már évek óta. Az ezévi dupla adag már elkészült, az egész család izgatottan várja. Nagyon köszönöm ezt a receptet, tényleg tökéletes. Boldog karácsonyt. Cissy

9:13 de.  
Anonymous Eszti szerint...

A legfinomabb desszert, amit valaha ettem! Vegre egy tokeletes recept, nagyon orultem. Koszonom.

8:41 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal