vasárnap, június 04, 2006

Költözés előtt II. – Lazacos nizzai saláta

A helyzet fokozódik. Ma maradék ebéd volt, mindenféléből volt még egy kevés a hűtőben. Mélyhűtőből egy magányosra csomagolt lazacszelet előkerült, de mivel önmagában kicsike lett volna, lett hozzá egy kis ez-meg az és egy majdnem nizzai salátához közelítő, bár annál kicsit több jött össze hirtelenjében. A klasszikus nizzai salátában tonhal, ceruzabab, paradicsom, főtt tojás, szardella, olajbogyó, esetleg krumpli lenne, úgyhogy majdnem stimmel, mínusz szardella és krumpli, plussz egy kis sült spárga. Ugyanaz a sült fokhagymás vinegraitte volt az öntet, mint itt. Szerintem ez egy kiváló vendégváró, vagy party kaja, mivel csak ki lehet mindent tenni egy hatalmas tálra, öntet külön és mindenki azt és annyit szed, amit akar. Fel is veszem repertoárba.
A lazac és a spárga egyszerre sült a sütőben a fokhagymával együtt, közben főtt a zöldbab és a tojás, úgyhogy összességében előkészítéssel együtt fél óra alatt megvolt.

Recept

Hozzávalók (1 személyre)

10 dkg lazac
5dkg francia zöldbab
5 dkg spárga
2 paradicsom (vagy egy marék koktélparadicsom)
1 keménytojás
marék fekete olajbogyó
vegyes zöldsaláta
só, bors
olívaolaj
sült fokhagymás vinaigrette

A sütőt előmelegítem 220C-ra.
A lazacot egy kis tepsibe teszem, meglocsolom olívaolajjal, sózom, borsozom, ha van nyitva (nálam volt) aláöntök egy kis fehérbort. Alufóliával letakarom. A spárgát megpucolom, nagyobb darabokra vágom, összeforgatom olívaolajjal, sóval, borssal, a tetejét meglocsolom egy tk-nyi olvasztott vajjal elkevert leheletnyi barna cukorral. Mellédobok 2-3 gerezd fokhagymát héjával együtt. A két tepsit egyszerre beteszem a sütőbe és 20 percig sütöm.
Közben sós vízben puhára, de roppanósra főzöm a megtisztított ceruzababot és megfőzöm a tojást.Egy nagy tányér alját kibélelem vegyes zöldsalátával. Erre külön halmokban körbeteszem a sült spárgát, a zöldbabot, a paradicsomot, a cikkekre vágott kemény tojást, az olajbogyót. Közepére halmozom a darabokra szedett lazacot és leöntöm az egészet a sült fokhagymás vinaigrette-el (olívaolaj, balzsamecet, mustár, sült fokhagyma szétnyomkodva, só, bors

Címkék: ,


 

 

3 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Hm, nagyon jol hanzik! Egy apro megjegyzes: a szoszt vinaigrette-nek hivjak.

5:16 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Fú, de szépen elírtam:) Köszi,hogy szóltál, gyorsan ki is javítottam

6:06 du.  
Anonymous cynthia szerint...

hmmm, looking so yummy... this blog is cool, recommending it to all food and dietetics students at the University of Nigeria Nsukka.or taking it straight to http://www.unn.edu.ng

12:51 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal