csütörtök, január 04, 2007

Újévi vegyes

Először is, a hosszabb szünet után nagyon Boldog Új Évet kívánok mindenkinek!!
Egy kis laza vegyessel indítanék.

Kulináris tettek
Természetesen azért főztem ám az elmúlt két hétben, a karácsony esti menü végül a következőképpen alakult: Borjúnyelv (életemben először készítettem) tormás céklapürével, mandulás pisztráng, mákos guba. Hogy miket ettem, azt inkább nem sorolom fel, mert ha nem muszáj, nem szeretném így leírva látni, mindenesetre többször visszatérő momentum az isteni zsírjában sült kacsamáj és a horrorisztikus mennyiségű hókifli.

Kulináris fogadalmak
Kulináris újévi fogadalmakat tettem. (A több sport, kevesebb édesség, napi max. 1 kávé, meg a többi hasonló blabla típusúakat nem ebbe a kategóriába sorolom. Meg azokat nem is osztom meg.) Szóval, elhatároztam, hogy 2007. során az alábbi dolgokat mindenképpen szeretném kipróbálni készíteni:

1. Consommé -mert saját szememmel akarom látni, hogy fizikailag mi a bánat történik azzal a tojásfehérjével összekevert darált hússal. Nem tudom elképzelni.

2. Macaron – Ha valaki elkezd külföldi gasztroblogokat olvasni, akkor ez lesz az a francia édesség, amellyel talán a leggyakrabban fog találkozni. Ez az ártatlannak tűnő, krémmel töltött, különböző ízesítésben pompázó omlós mandulás habcsók az ínyencek körében kultikus státuszt foglal el, készíteni technikás és nehéz. Bizonyos dolgoknak ráadásul az ember ne fogjon hozzá házilag, mert úgysem lesz soha olyan, mint a tökéletes, ami a viszonyítási alap. De ebben az esetben egyszerűen másokhoz hasonlóan én sem bírom megállni, ha csak negyed annyira megközelítené, már boldog lennék. Alaposan áttanulmányozom majd a macaron-nal kapcsolatos három alapművet, és nekiesek.

3. Teával füstölés – nagyon régóta tervezem kipróbálni, de a leírások alapján mindig azt gondolom, hogy ez egy olyan művelet, amelyet követően egy hétig szellőztetni kell a konyhát (jó esetben, amennyiben még van konyha, mert nem égett porrá). De ha viszont mégsem…akkor új horizontok nyílnának.

4. Béarnaise mártás – imádom ezt a tárkonyos francia mártást, de soha nem mertem még nekiállni, mert ebből a tökéletesre kell menni, a középszerű nem jó. „A Béarnaise-mártás egyszerűen tojássárgája, mogyoróhagyma, egy kis tárkonyecet és némi vaj, azonban sokéves gyakorlat szükséges ahhoz, hogy a végeredmény tökéletes legyen” mondja Fernand Point, a modern francia konyha atyja. Akkor itt az ideje elkezdeni gyakorolni..

5. Bármi kelt tésztából -A nevem Ch&V, és rettegek a kelt tésztától. Nincs rá magyarázatom, semmilyen gyermekkori trauma nem ért, nem tudom, hogy az idő tényező, vagy a kémia rettent el, egyszerűen nyomaszt. De majd idén..

Kulináris titkok
Fenti utolsó ponttal frappánsan át is térnék a titkaimra. Újabb körkérdés-sorozat járja a magyar gasztroblogokat, ezúttal Aubergine-től kaptam a felkérést keringőre. Öt kulináris titkunkat kellene megosztani. Ez egyáltalán nem könnyű, ráadásul, őszintén szólva, másfél év gasztroblogolás után nem igazán lehet azt mondani, hogy kulináris értelemben ne lenne az életem egy nyitott könyv:) De azért lássuk:

1. A kelt tészta ügy. Lsd. fent.
2. Nem szeretek zselatint használni, sem semmilyen helyettesítőit, a zselés, kocsonyás állagú ételekért nem vagyok oda.
3. Egyáltalan nem vagyok válogatós, mindent szeretek, ami jó, vagy ha azt gondolom, hogy nem, adok neki legalább egy esélyt, és megkóstolom. Szinte nem is tudok olyan ételt mondani, amit nem szeretek. Hangosan nem, de magamban megjegyzem, ha valaki azt mondja valamire, hogy utálja, pedig meg sem kóstolta.
4. Az összes olyan típusú dolgot, amin a vita szokott menni (túrós tészta, káposztás cvekedli, stb.) édesen eszem.
5. Az első önállóan elkészített étel, ha a családi emlékezet nem csal, a csöröge fánk volt, 8 éves koromban. Egyedül álltam neki, és telefonáltam a szüleimnek, hogy hogyan kell kisütni. Konyha, szülők, én is túléltük.

Címkék: ,


 

 

19 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Hős Bátor Sir Robin essen neki a kelttésztának :). És BÚÉK neked :).

9:17 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Szia C&V!
Egy-két hónapja olvaslak csak, de teljesen odavagyok az oldaladért. Guszta, jók a receptek, és nagyon szeretem, hogy a kudarcokat is bevállalod, nem ragaszkodsz hozzá, hogy neked márpedig sikerült valami, amiről egy közepes konyhatündér is látja, hogy nem működőképes recept. Szóval hajrá, így tovább!

A mostani bejegyzésedhez két dolgot fűznék hozzá: az egyik, hogy a tárkonyos mártástól egyátalán ne félj, csináltam már többször, nem ördöngősség, és valóban isteni, krémes, habos. Nekem egy dolog nem működött vele soha: ha véletlenül maradt belőle, akkor nem tudtam felmelegíteni, mert folyóssá vált. Így aztán inkább megettem frissen :-)
A másik pedig a kelt tészta: azt hiszem, hogy túlzás nélkül állíthatom, hogy ebben profi vagyok, imádok kelt tésztával dolgozni, már a dagasztása is érzéki élmény. Isteni kenyerek, kalácsok, kakaós és fahéjas csigák, pizzák, édes és sós lepények, lángoshegyek és fánkok kísérték az elmúlt éveimet. Szívesen segítenék félelmeid leküzdésében receptekkel, tanácsokkal feltéve persze, ha igényeled.
Minden jót neked, kulináris sikerekben (is) gazdag új évet! Anna

9:35 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

ooo, lehet, nekem is van meg remenyem kelttesztafronton?:) izgatottan varom a te fejlemenyeidet (en amugy az egyszeru kenyersutogep kelttesztakeszitesi celbol valo megvasarlasaval szemezek, de az milyen mar, igy inkabb nem kelttesztazok:)

9:42 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

BÚÉK C&V! bírom az oldalt nagyon, képzeld anyukám nem tudott még a konyha közelébe se rángatni ám kb.2 éve (30 vagyok)kezdem felfedezni a dolgokat, persze csak ha kedvem van+ihletem (pasim bánatára) szóval egyszer anyukám megmutatta hogy csináljak kakaós-fonott kalácsot wááá mondom kelt tészta!ez tuti kudarc, azóta olyan gyönyörű kalácsokat sütök h.nem hiszik el rólam!:) sőt görög olivás, fetás kenyeret is sütöttem!ja és finom is naná! szóval az élesztő témát símán túlmisztifikáltam.A zselatintól én is fázok ja és a sütőportól is amitől tök gáz lesz a süti serintem.szóval azt akarom ezzel mondani hogy ha nekem megy neked is fog:))hajrá!

11:22 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Szia! Zamatokban gazdag újévet kívánok! Látom mindenki buzdít a kelttészta témában, én is csak azt mondhatom hajrá! Anyám ténykedéseit látva sokáig nem mertem próbálkozni vele, de aztán beleástam magam a témába, és most már tudom mit rontott el anyu anno.
A teával való füstölést még én sem próbáltam, de van egy Jamie dvd-m, amin nem ő, hanem ausztrál vendége művelte ezt a tevékenységet, nem tűnt bonyolultnak, és egy ügyes trükkel még a konyhát sem füstölték fel :o)!

11:45 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Nem tudom mi ez a nagy össznépi para a kelttészta-fronton :), szerintem nem egy bonyolult dolog, én sose gondoltam úgy rá, hogy juj. Lábatlanok kezelése, bakker, na azokért fejet hajtok :), egész halhoz hozzányúlni meg ilyenek :).

2:05 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

egész halhoz csak eldobható gumikesztyűben, feje ez esetben is letakarandó (ne bámuljon rám!!!), és így még hajlandó vagyok befűszerezni, persze ha konyhakész, mert pucolni, kibelezni aztán végképp NEEEM! tintahalak és garnélák tekintetében akkor kéretik szólni, ha már serpenyőkész állapotban vannak a delikvensek :o)

4:29 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Kedves C&V!
Boldog új évet, nagyon szeretem olvasni az oldaladat, néhány receptet kipróbáltam, tetszett a családnak is, köszönjük!
Kelt tésztával dolgozni élvezet, ugyanis ÉL: finom puha, meleg, jó illatú - biztos neked is sikerül. (Az én mumusom a piskótatészta, úgyhogy aranykezű nagynéném vállalkozott korrepetálásomra ez ügyben, és életében először neki sem sikerült... De kalács, kuglóf, aranygaluska stb. mind elsőre sikerült, és jól!)
A zselatinról: én is viszolygok tőle, de a családom szereti a zselés - krémes dolgokat. Lehet valami nem állati és nem nagyon vegyi dologgal helyettesíteni?
Boldog új évet kívánok: Sz. Éva

6:33 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Szia!

Kívánok én is nagyon boldog új évet, s köszönöm a jobbnál jobb recepteket!:))))

Szeretettel:
Mónika

7:10 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Sziasztok, köszönöm szépen mindenkinek! Nahát, igazán annyi bíztatást és tippeket, recepteket kaptam a kelt tésztához, hogy már-már kedvet kaptam:)feltétlenül beszámolok majd.
Éva, zselatint az agar-agar nevű növényi eredetű zselésítővel lehet helyettesíteni.

7:37 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Szia chilli!
Két megjegyzés:
- a Stahl legújabb szakácskönyvében (Végre otthon) is van egy teával füstölt malac recept, ismered?
- Hogyan készíted a csilis forró csokit?
Üdv, Emese

10:25 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Szia, kipróbáltam a mákosguba-receptedet, amit a velveten olvastam, csak túróval, tök király lett, főképp a vaníliamártás, köszi a tippet

4:12 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Szia,
A macaron téma engem is nagyon foglalkoztat. Ugyanezekről az "alapoldalakról" is tájékozódtam, illetve bevetettem a provence-i főzőiskolás chef-ünk tudományát (kb 1 millió macaron recepetet szedtem össze, hogy a megfelelő hozzávalók és arányok összejöjjenek). Nagyon lelkes voltam, az első rontott tepsi után még aznap este ismét nekiálltam. Egészen addig nem volt gond, ameddig a mandulát nem kevertem a habhoz- utána mind 2x szétfolyt az egész (mandula olajos, ugye) Az egész konyhám attól ragadt, mert annyira folyós lett, hogy a habzsák is kezelhetetlenné vált.A 2. próba után már én is....
Azóta azt a tippet kaptam, hogy a cukrot főzzem sziruppá, és forrón keverjem a habba, hogy az kvázi főtt legyen, így majd nem folyik szét, vagy gőz fölött főzzem a habot. Kíváncsi vagyok, de a lelkesedésem alábbhagyott. (és 2 hónapja nem jött vissza) Bár az ötletben lehet valami, mert 1 élelmiszeripari mérnök adta a tippet. Nagyon várom, hogy megoszd velünk a macaron-tapasztalatot!
Ja, amíg konyhatündérkedtem, a látogatók nagyon örültek a rontott példányoknak (ha sikerült egyáltalán felkaparni a tepsiről/sütőpapírról.)
LepkePillango

6:01 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Emese,igen,azt a malacos receptet olvastam, jól is hangzik nagyon. Azt hiszem, kacsával fogok előszöt kísérletezni.
A chilis csokihoz: tej+vanília+fahéj+(kimagozott!)darab friss chili melegítem, mikor forró, a reszelt keserűcsokoládét beleolvasztom. Ha nincs friss chili, akkor egy csipet cayenne borsot teszek bele.

Lepke, mindenképpen beszámolok majd!Várok az alkalomra, amikor úgy próbálom ki, hogy az elrontott maradékokat nehogy véletlenül egyedül kóstolgassam:)

11:25 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Boldog új évet!
A berni mártásról eszembe jutott, hogy egyszer ettem tárkonyos bablevest (szárazbabból, füstölt hússal), és isteni finom volt. Szívesen kóstolnék más tárkonyos ételt is, ha tudnál ajánlani... És nagyon várom a macaront, bár még csak "gondolatban" kóstoltam :)
Üdv: Móni

6:10 du.  
Blogger Lila Füge szerint...

Szia Zsófi! Macaron nálam is a lista tetjén már egy ideje, próbálok úgy hozzáállni, hogy nem nagy ügy, biztos sikerülni fog :) Kíváncsi leszek... arra is, hogy nálad hogy megy a dolog.

6:01 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

sziasztok!

Boldog uj évet mindenkinek!nagyon örültem ennek a bejegyzésnek,mert nem hittem volna,hogy rajtam kivül még ennyien rettegnek a kelttésztától.nagymamám szerint csak arra kell figyelni,hogy minden hozzávaló (főleg a tej és az élesztő,de még a liszt is) kellemesen meleg legyen.mondjuk egy hajszálnyit melegebb,mint a konyha levegője.és szigorúan óvni kell a huzattól kelés közben.ennyit tudok segiteni.
plusz még egy szörnyű bűntudattól mentettetek meg:mindig ugy éreztem,nem vallhatom azt,tudok főzni,amig nem tudok egy élő halból mondjuk paprikást varázsolni.(ez is nagymamai befolyás,mert ezerszer néztem végig,ahogy a bátyám hazacipelt büdös-nyálkás, ficánkóló zsákmányából vasárnapi ebédet kreált.)de háhááááá....lelepleződött a titok.más sem belez szivesen!!köszönöm.további minden jót.
Kata

4:33 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Szia,
Nem bírtam ki, és tegnap ismét próbálkoztam a macaron-nal (a tuti, elküldött recept alapján). A tökéleteshez nagyon közeli kávés és csokis eredményt értem el. Főleg másnap reggelre állt össze fantasztikusan. A titok pedig tényleg az (ha csak nem akarunk puszedli csipsz végeredményt a mandulától szétfolyt hab miatt),hogy főtt legyen a tojáshab, amikor a mandulás trutyi belekerül. Legegyszerűbb: a forró cukorszirupot, folyamatos habverés mellett a kemény habhoz adni. Gőz fölött is lehet, de nekem "balesetnek" bőven elég volt a habzsák rutintalan használata és a ragadós konyha.
Tesztelőknek tetszik, bár sajnos nem ismerik a bázis sütit:-(
Jobb hír viszont, hogy én is elégedett vagyok és tudom, hogy még mit kell rajta "finomítanom".
Hasonló sikerélményt kívánok a próbálkozáshoz!

Üdv,

LepkePillangó

10:42 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Jajajj!
Megint ment 2 adag macaron alap a szemétbe, pedig már azt hittem, hogy mindent tudok. Helyette viszont gyorsan megcsináltam a piros bogyósgyümölcsös pudingot, vaníliás cuccal, mert nincs vendégség desszert nélkül.
Pedig már olyan büszke voltam magamra:-(
LepkePillangó

1:07 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal