kedd, május 27, 2008

Ciao Bella! (Ricottás sajttorta)

Szardínia, San Teodoro. Már megint, aznap talán harmadik alkalommal baktatunk a falunkba. Vásárolni. A társaság férfitagjai eddigre már szemüket forgatják, és hirtelen rengeteg halaszthatatlan feladatuk akad a ház körül (úgymint tengeri sün halászat). Némi időbe telik, mire végre felfogjuk, hogy az apró boltok valóban 9-12 óráig, majd legközelebb 17-20 óráig tartanak nyitva. Szép lassan mi is felvesszük a tempót, végül már el sem tudjuk képzelni, ki a búbánat akarna délután kettőkor bármit is venni. Végigjárjuk a szokásos körutunkat: a lepukkant csemegeüzletben pane carasau-t (ropogós, száraz szárd kenyér), remek borokat és különleges -eperfáról gyűjtött- keserű mézet; a zöldséges lakókocsiban néhány kiló nespole-t szerzünk be, amelynek dúl a szezonja, betelni nehéz vele (magyarul japán naspolya: narancssárga színű, sárgabarack és ringló keverékére emlékeztető, leves, édes-savanykás gyümölcs). Utoljára marad a kedvencem. Pasta fresca&Dolci sardi (friss tészta, szárd édességek), áll a feliraton. A két bájos feketehajú hölgy -a pici, fecsegő és a magas, halk szavú – már ismerősként üdvözölnek. Rendelésre gyúrják a házi, friss szélesmetéltet, gnocchit, raviolit – olyan szeretettel és odafigyeléssel, hogy akkor is a világ legfinomabb tésztájának tűnne, ha ehetetlen volna (persze, isteni). Már saját, névre szóló rubrikám van, ebbe jegyzik a rendelésemet ( szerencse, hogy nem Gyöngyvérnek hívnak). Automatikusan írják a listához a tizenöt ricottini-t: pillekönnyű, krémes ricottával töltött csodasütemény. Amíg annak kinyomozom a receptjét (köszönöm a tippeket!), jöjjön egy másik nagyon finom ricottás desszert.

Ricottás sajttorta

Hozzávalók (6-8 adag)
Tészta:
7dkg darált mandula
3dkg liszt
3dkg cukor
3dkg vaj, felolvasztva
1 tojássárgája
csipet só, csipet őrölt fahéj
Töltelék:
12,5dkg ricotta (szobahőmérsékleten)
12,5dkg mascarpone
12,5 dkg natúr krémsajt (Philadelphia)
6dkg cukor
1 tojássárgája
1 egész tojás
1ek mandulalikőr (pl. Amaretto)
1tk étkezési keményítő
csipet só
jó minőségű narancsdzsem, vagy kandírozott narancshéj

A sütőt előmelegítjük 160C-ra. A tésztához egy tálba öntjük a darált mandulát, a lisztet, cukrot, csipet sót, fahéjat, összekeverjük. Másik tálban összekeverjük az olvasztott vajat, a tojás sárgáját. Hozzáadjuk a száraz anyagokhoz, és gyorsan morzsásra dolgozzuk. 20 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral, kivajazzuk, enyhén kilisztezzük. A morzsát a forma aljára nyomkodjuk, úgy, hogy a szélén kb. 2-3cm magasan pereme legyen. 20 percre a hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a tölteléket. Elektromos keverővel simára keverjük a háromféle sajtot, a cukrot, a tojást, a likőrt és a keményítőt. A tésztát sütőbe tesszük, és kb. 15 perc alatt világos színűre sütjük. Kihűtjük. A megsült tészta alját megkenjük narancsdzsemmel, vagy megszórjuk kandírozott narancshéjjal. Ráöntjük a krémet, tetejét elsimítjuk. Kb. 50 percig sütjük (a közepe még kissé remegős legyen). Egy éjszakára behűtjük. Trükk: ha a sütő aljába egy kis hőálló edényben vizet helyezünk, nem fog megrepedni a torta teteje.
Gina de Palma receptjét módosítottam.

PS. Adná magát hozzá az eper, szerintem nélküle finomabb.

Címkék: , ,


 

 

5 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

ÁÁÁÁÁ, szuper vagy! Isteni receptek, gyönyörű oldal! Gratulálok! Az egész nagyon megfogott, fantasztikus, ügyes vagy és kreativ:)csak így tovább! én már tuti visszajárok ide...:)Alexis

2:00 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Hmm.. Én pont most sütöttem egy epres sajtottrát, de ez lesz a következő. Én itthon mindig ricotta túrót látok, sajttal valahogy még nem volt dolgom.

2:13 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Air Jordan Shoes, Nike Jordan Shoes, Nike Air Jordan Shoes,Jordan Whoesale.

Nike Shoes: Shoes like Air Jordan Shoes, Air Jordan, Nike Jordan Shoes, Nike Air Jordan Shoes, Jordan shoes, and many other Wholesael Nike Shoes are reviewed.

8:41 de.  
Anonymous Nyúl szerint...

jelentem alássan, kipróbálva kis változtatással: http://secondhanded.freeblog.hu/archives/2009/08/03/suti/
csúcsszuper, a közönség hörögve tapsolta vissza :)

4:24 du.  
Anonymous teodora szerint...

szia! most készülünk san teodoróba, és érdekelne, hogy merre is van ez a szard cukrászda:) a központban valamerre? kedvenc éttermed van a városban? vagy a környéken?
üdv

11:58 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal