péntek, május 16, 2008

Rózsaszínűtől a zöldig: rebarbara

A rebarbaráról lesz most szó. Nálunk kevésbé elterjedt, mint más nemzetek konyhájában, pedig még az sem kizárt, hogy ősmagyar gyümölcscsel van dolgunk (botanikai értelemben zöldség, felhasználását tekintve inkább gyümölcsként értelmezhető). Bizonyos források szerint ugyanis a Volga mentén vadon nőtt jelentős mennyiségben, ide pedig a hunok hozhatták. Az viszont egész biztos, hogy Ázsiában őshonos, a kínai orvosok évezredek óta használták (elsősorban tisztító hatása miatt). Az egyik kínai császárt például a rebarbara gyógyította meg, miután az ajándékba kapott négy gyönyörű nőtől nyavalyát kapott ajándékba. Marco Polo is gyakran emlegeti beszámolóiban. Ez az orvosi rebarbara a felfedezőket, kereskedőket, gyógyszerészeket, botanikusokat rendkívül izgatta, és sokáig tartott, mire európai termesztésre sikerült adaptálni. Jóval később, csak a 17-18. században jelent meg a konyhákban élelmiszerként, először nagy valószínűség szerint sütemények töltelékeként. Típusától függően színe a sötét rózsaszínűtől a zöldig terjedhet, nálunk inkább a zöld terem. Ha édességnek szánjuk, és még mutatósabbá szeretnénk varázsolni, eperrel együtt készítsük, átveszi annak színét.

Tejfölösen, sóskához hasonló mártásként, pitékben, dzsemként, kompótként a legfinomabb, de savanyúsága miatt sültekhez is passzol. Hogy kompóttal mikor találkoztam utoljára, bármilyen formában is, meg nem mondom – van benne valami régimódi, nosztalgikus -falusi sárgabarackbefőtteket (és a mellé járó rántott csirkecombot), almakompótokat juttat eszembe. A rebarbarából készült változat kiváló, vaníliával különleges, kedvet csinál ahhoz, hogy a kompót ismét méltó helyhez jusson a konyhában. Nálunk általában járni kell utána, ha piacon csak elvétve is, kertekben felbukkan ( találni kell ismerőst, akitől szépen lehet kérni.)

Vaníliás rebarbarakompót

Hozzávalók (4 személyre)

1kg rebarbara (tisztítva 80dkg)
20dkg kristálycukor (a cukor mennyisége a rebarbara savanyúságától függ)
½ közepes méretű citrom leve
1 vaníliarúd
opcionális: tálaláshoz tejszín, vagy mascarpone

A rebarbarát megmossuk, két végét levágjuk. Kb. 1,5 cm-es szeletekre vágjuk. (A külső, szálas „héját” le lehetne hámozni, de azzal együtt valamivel könnyebben megtartja a formáját. Egy nagyon tiszta lábasba 4dl vizet teszünk, hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet. Éles késsel kettéhasítjuk a vaníliát, kikaparjuk a magját, ezt is hozzáadjuk. Összeforraljuk, hogy a cukor teljesen felolvadjon, majd néhány percig főzzük, amíg kissé szirupossá válik. Ekkor hozzáadjuk a felszeletelt rebarbarát, majd fedő alatt, alacsony hőn, kb. 5-10 percig főzzük, amíg a rebarbara megpuhul, de nem fő szét teljesen. (Figyelni kell, ez nagyon hamar bekövetkezik). Kihűtjük. Szobahőmérsékleten tálaljuk, lazán felvert tejszínhabbal, kikevert mascarponéval, esetleg vaníliafagylalttal. Ugyanezekkel a hozzávalókkal finom dzsemet is készíthetünk, természetesen ahhoz növelni kell a cukor mennyiségét és a főzési időt.

PS. A képen a kompót nem eperrel készült, hanem tényleg ilyen rózsaszínű rebarbarát kaptam.

Otthon a Csarnokban egy darabot nem láttam, viszont azt mondják, a bio-piac tele van.


Címkék: , ,


 

 

11 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

A fehérvári úti piacon is minden második árusnál kapni, de nekem nem ízlett annyira...

8:53 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Gyermekkoromban a retek és a vaníliás rebarbara kompót jelentette a "kulináris" tavaszt...

A rebarbarával egy baj van: a sóskához hasonlóan magas oxálsav tartalommal rendelkezik, ami kalciumot tartalmazó étellel (pl. tejtermék) kalciumoxalátból álló vesekövet okoz.

10:05 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Az Óbudai piacon is szokott lenni rendszeresen 1-2 néninél, szóval nem hiszem, hogy ne lehetne kapni. A Nagycsarnok valószínűleg túl flancos ehhez, de oda nem is napi-heti zöldségbevásárlásra járunk. :)

3:16 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Hát ez jó hír, hogy van mindenütt, én általában a Csarnokban és a Lehelen fordulok elő, ott sajnos nem láttam.

Komolyan, vesekövet?? Jesszus, azért remélem, csak nagy mennyiségben, és egy plötty mascarpone-tól, vagy vaníliafagyitól nem.

10:32 du.  
Blogger Lila Füge szerint...

de jó! pont a hétvégén készültem vaníiliás rebarbara kompótot készíteni. kaptam egy csomó gyönyörû gyümölcsöt hozzá

8:19 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

A Terebessben a Rebarbara címszó alatt többek között ez áll:

"Éhínség idején nagyon sok helyen fogyasztották folyamatosan, ami súlyos egészségkárosodáshoz vezetett. Az oxálsav és sói nemcsak mérgezőek, hiszen a szervezetben is jelen vannak a védekezőrendszer (fagocitózis) egyik elemeként. A túl sok bevitel káros. A rebarbarán kívül sok oxálsav található az éretlen paradicsomban, a sóskában, az eperben, a kakaóban, valamivel kevesebb a céklában, a ribizliben, a köszmétében, az uborkában és a répafélékben. Az ételek kombinálásával ezt is célszerű figyelembe venni.

A levélnyélből tavasszal, illetve ősszel, amikor kevés a vesekövet okozó oxálsavtartalma, különféle ételeket, szörpöt, bort készíthetünk."

Érdekes, hogy Svédországban nagyon népszerű szezonétel a rebarbara-pástétom, de a sóska feketelistán van.

11:47 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Fény utcai piacon szombaton 600 Ft volt kiloja, tehát az őstermelőknél ott is előfordul néha (tavaly 800 Ft volt!)

9:49 du.  
Blogger starfi szerint...

hát, nemtom, hogy a minősége milyen, de én pl a tescoban is láttam rebarbarát...

2:00 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Air Jordan Shoes, Nike Jordan Shoes, Nike Air Jordan Shoes,Jordan Whoesale.

Nike Shoes: Shoes like Air Jordan Shoes, Air Jordan, Nike Jordan Shoes, Nike Air Jordan Shoes, Jordan shoes, and many other Wholesael Nike Shoes are reviewed.

8:41 de.  
Anonymous Makiság szerint...

Hunyadi téri piacon is előfordul néha, én pont ma vettem ott. Ha a Lehel téri piacra jársz, a Hunyadi onnan már nincs messze...

1:08 du.  
Anonymous Helgarozi szerint...

Én a szomszéd nénitől szoktam kapni nagyobb mennyiségben 8szerencsére), mert bármilyen gyümölccsel összedolgozva remek lekvárokat gyártok belőle évek óta. Most a legújabb a rebarbara-szeder volt, hihetelenül finom! És mindig olyan színű,mint a gyümölcs,amihez keverem.....

Helgarozi

10:10 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal