hétfő, január 12, 2009

Re: Brokkolikrémleves recept

Dátum 2009. január 9. 16:09
Tárgy Brokkoli
Küldő gmail.com

„Szia!

Ne haragudj hogy így ismeretlenül írok neked de mivel feltétlen odaadással adózom a receptjeidnek és nem utolsósorban a stílusodnak, így arra gondoltam nem lesz istenkáromlás ha megkérdezlek: Van neked vmi igazán jó brokkoli krémleves recepted? Keresgéltem a neten és jópárat találtam is, de autentikus forrást akartam:)

Előre is köszi a választ.
K.”

Dátum 2009. január 12. 0:06
Tárgy Re: Brokkoli
Küldő gmail.com

Kedves K.,
igen, szoktam készíteni, de még soha nem mértem a hozzávalókat. Én úgy szoktam, hogy vajon újhagymát (vagy sima hagymát) és fokhagymát párolok, felöntöm húslevessel, puhára főzöm benne a brokkolirózsákat, végül pürésítem. Pirított mandulával és bacon-nel szoktam megszórni. Tejszínt csak a végén, egészen minimálisat teszek hozzá. De a kérdésedtől olyan kedvet kaptam hozzá, hogy vettem is brokkolit, a hűtőben lapul, valamelyik nap megcsinálom, és akkor pontosítom is.
Zsófi


Kedves K.
tényleg megfőztem, isteni volt, köszönöm az ihletet! ígéret szerint pontosítom:

A jó brokkolikrémleveshez három dolog szükséges: friss brokkoli, jó húsleves, erős teljesítményű robotgép, vagy botmixer. Ha ez a három rendelkezésre áll, nincs visszaút.
Ja, tejszínt most egyáltalán nem tettem bele, olyan krémes volt, hogy nem hiányzott. A tetejére pirított mandula, kisütött kolozsvári szalonna, valamint a felkockázott brokkoliszár került, amelyet vajon megpirítottam, úgy, hogy ropogós maradjon. (a piacon kapható brokkolinak túl nagy a szára –persze, mert súlyra mérik –így a szárának ez egy jó felhasználási módja. Egyébként, a szárnak meglepően brokkoli íze van, valószínűleg érdemes vele külön kísérletezni.

Brokkolikrémleves
Hozzávalók (4 személyre)

Kb. 60dkg friss brokkoli (két közepes fej, szárastul), rózsáira szedve
1l tyúkhúsleves (lehetőség szerint)
1 csokor újhagyma, fehér része felkarikázva (vagy hagyma, ill.2 salotta, finomra aprítva)
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
Kb. 3dkg vaj
Só, fehérbors
Tetejére:
Pirított húsos szalonna
Pirított mandula
Felkockázott, pirított brokkoliszár

A vajon, fedő alatt, csipet sóval üvegesre pároljuk a hagymát és fokhagymát. Felöntjük a húslevessel, felforraljuk. Beletesszük a brokkolirózsákat. A rózsákat kb. egyforma, viszonylag kis méretűre szedjük, hogy egyszerre puhuljanak meg. A brokkoli szárának felét meghámozzuk, és egész apróra felkockázzuk, a leveshez adjuk. Fedő alatt, kb. 6 percig főzzük, amíg a brokkoli megpuhul, de nem fő szét, és még szép zöld színű. Robotgépben, vagy botmixerrel pürésítjük, szükség szerint átpasszírozzuk (főleg, ha botmixerrel pürésítettük, azzal nehezebb egészem sima állagot elérni.). Közben serpenyőben egymás után, külön-külön megpirítjuk a mandulát, a szalonnát, és a brokkoliszár másik, felkockázott felét.

Hobbiszakács feltett nekem néhány jó nehéz kérdést, de klassz volt megválaszolni, köszönöm!


Címkék: ,


 

 

12 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Kedves Zsofi,

Nemregiben probalkoztam a brokkolikremlevessel, egeszen hasonloan mint a leirt receptben kiveve, hogy csak a rozsakat hasznaltam fel. Az eredmeny a fotodhoz kepest fako szinu lett. Ennyit szamithat a szara, vagy csak nem volt eleg friss az alapanyag? (Teny hogy nem a kertben szedtem frissen, de mas baja szerintem nem volt.)

Brigi

10:08 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Kedves Druszam,
csak annyit szeretnek mondani hogy mivel mar tapasztalt kremleves keszitonek szamitok, el kell mondanom, hogy a krumpli csodakat muvel a kremlevesekkel, barmilyen legyen is, mert kremesebbe, es tomenyebbe teszi. Ja es akar hiszitek akar nem, ha brokkoli helyett csalannal csinalod az is isteni es nem, nem szurja a nyelvet :D (Anyukam szereszte francia recept)
Puszi

10:15 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Brigi,az én brokkolim is átlag piaci típusú volt, nem extra. az egyetlen trükk, hogy nem kell túl sokáig főzni (akkor szürkül),tényleg csak addig, hogy pürésíthető legyen, a színe még harsány zöld legyen.

Zsófi,igen,én is szoktam néha krumplit használni sűrítéshez,de ehhez most nem kellett.a csalan izgi, nyaron ettem valahol nagyon nagyon finomat

11:02 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

hát ki vagyok én, hogy bármit is mondjak egy Gordon Ramsay receptjére:)? egyébként szuper. mondjuk én krémleveseknél alaplépárti vagyok

12:04 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

"Ha ez a három rendelkezésre áll, nincs visszaút."

Ez nagyon jó :-)

Ami a brokkoli szárát illeti: ajánlanám a pirítás előtt félpuhára (félkeményre?) megmikrozni.

U. I. Ismételten köszönöm szépen a színes válaszokat.

9:04 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

a gordonmester a videóban azt is jól megmondja h ne hagyjuk kihűlni a brokkolit mixelés előtt, mert attól is szürkül.

az lenne tisztelettel a kérdésem kedves Zsófi, hogy ha párosítanánk a brokkolit 1 azaz egy db fűszerrel, akkor mi lenne az? van egy kedvenc francia szakácskönyvem, ott a krémlevesekben minden zöldségnek van párja, pld a karfiolnak a szerecsendió, a srépának a sáfrány és így tovább, de brokkoli pont nincs. csak amolyan találós kérdésként :)

(hja a franciák óta én is krumpli-hívő vagyok, fincsi sűrűűű, du bon velouté hmmm)

köszönöm is előre, tim

11:35 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Tim,attól is függ, hogy van-e a tetején valami. Itt pl. a bacon és a mandula további ízt ad, nagyon nem fűszerezném ezért magát a levest. Ha ez nem lenne rajta, talán őrölt koriander, esetleg csipet kardamom

11:51 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

én szerecsendióval csinálom, bejön

8:14 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Tegnap kipróbáltam, nekem is nagyon finom és krémes lett, nagyon imádtam, köszi Chili az isteni receptet!

9:32 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Én a szalonna kisült levével körbelocsoltam a leves tetejét, és minden kanálnál került rá egy kicsi, így nagyon finom kis plusz ízt adott neki!

9:35 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

én vega vagyok, ez a bacon isteni dolog így a páromnak is "lenyomom a torkán" :)))

6:59 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Köszi a receptet, illetve köszönöm a pirított brokkoliszár tippet - jól sikerült.
Egyébként én úgy készítettem el, hogy előbb megfőztem külön-külön a brokkolit és a krumplit, majd a brokkoli főzőlevét használtam alaplének, miután megpirítottam a fokhagymát, poréhagymát. Izesítéshez a só mellé fehérborsot használtam én is.:)
Finom lett! :)
Kati :)

7:35 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal