hétfő, május 30, 2011

Citromos spagetti zöldborsóval és ricottával

Zöldborsó, citrom, ricotta.

Ez a három alapanyag volt a kötelező tartalom a “titokdobozban”, ebből kellett olyan ételt készítenem, amelyhez további három, szabadon választott hozzávalót lehet felhasználni. Ha van kedvetek, gyertek játszani, erre a három alapanyagra várunk recept ötleteket (a videó alatti kommentekben), a nyeremény -mint mindig-, most is egy Baldaszti's gourmet csomag, amely ezúttal egy elég vagány reggeliző szett. Recept + videó.

Nem vagyok egy nagy tésztás, de ez az utóbbi hetekben igen gyakran fordult elő itt a konyhámban. Tetszik, hogy amolyan “nyárias” tészta, hiszen a citrom miatt üde, de azért a pecorino és az olívaolaj ad neki tartalmat és mély ízeket is. Ne meg aztán az sem egy utolsó szempont, hogy a mártást még főzni sem kell. Mindenféle verziókat gyártottam belőle, ez az egyik kedvenc, a zöldborsó szuper hozzá, ricottából persze minél jobb maga a sajt, annál finomabb a végeredmény, de a “fapados” is teljesen megteszi. Kipróbálásra feltétlenül ajánlom.


Citromos spagetti zöldborsóval és ricottával

Hozzávalók (2 adag)


15dkg spagetti

1 nagy citrom leve és héja

10dkg érett, kemény juhsajt (pl. pecorino), lereszelve

4 evőkanál jófajta olívaolaj

12,5dkg ricotta

25dkg friss zöldborsó, pucolva

10 levél friss bazsalikom


A tésztát forrásban lévő, sós vízben al dente állagúra főzzük. Közben elkészítjük a “mártást”: kifacsarjuk a citrom levét, majd ebbe beletesszük a reszelt sajtot, az olívaolajat, és kissé összekeverjük (nem kell megijedni, valamelyest összeáll, de a tészta hőjétől majd elolvad). A megpucolt, zsenge zöldborsót forrásban lévő, sós vízbe merítjük, éppen csak néhány percig hagyjuk főni, leszűrjük. Leszűrjük a tésztát, a főzővízből megtartunk egy merőkanállal. Összeforgatjuk a citromos-sajtos masszával, hozzáadunk néhány evőkanálnyit a főzővízből (ettől krémesebb lesz), végül hozzáadjuk a zsenge zöldborsót és bazsalikomleveleket. Nagyobb darabokban a tetejére morzsoljuk a ricottát. Azonnal tálaljuk.


Címkék: ,


 

 

2 hozzászólás:

Blogger charliefilpo1 szerint...

Egy jófajta raviollit is megnéznék ezekkel a hozzávalókkal. Borsót leforrázni, összetörni, ricottával, reszelt citromhéjjal, mentával, sóval borssal olívaolajjal összekeverni, Tésztába tölteni és megfőzni. Reszelt parmezánnal, fojós tejföllel tálalni. Meg persze egy jókora löket olívaolajjal, pár csepp citromlével. Ez jutott most eszembe depersze a fenti téma is biztos fasza :)

10:10 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

köszönöm az ötletet és a receptet, nagyon élveztük! R

5:16 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal