kedd, május 24, 2011

Wrap! Hátszínes tekercs gorgonzolával és rukolával

Az igazat megvallva, ezt a tekercset ugyan még télen készítettem egy nagyobb létszámú brunch-ra, most azonban újra elő-előkerül, ugyanis műfaját tekintve piknikre is az egyik legkényelmesebb étel. Na, nem mintha én egy olyan nagy piknikező lennék (köszönöm, maradok a teraszokon, a piknik szerintem macerás..), de tudom, hogy sokan szívesen művelik. A tekercs –ami kvázi egy jó kis szendvics – előre elkészíthető, kiválóan szállítható, és nem utolsósorban kell valami a férfiaknak is, akiknek ettől biztos, hogy jobban felcsillan a szemük, mint a gyümölcssalátától, vagy a csokoládés croissanttól. A töltelék természetesen lehet bármi, a hús lehet csirke, vagy maradék sült – de azért a steak-kel elég nagy sikere szokott lenni.


Hátszínes tekercs gorgonzolával és rukolával
Hozzávalók (8 adag)

30dkg hátszín (egy vastagabb szelet), szobahőmérsékleten
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
só, bors
8 tortilla lap (35cm átmérőjű)
20dkg gorgonzola
10 dkg rukola
16 darab félig szárított paradicsom

Megsütjük a hátszínt: a húst feltétlenül szobahőmérsékletre hozzuk, mielőtt dolgozunk vele (tehát felhasználás előtt legalább 2 órával kivesszük a hűtőből). A hússzeletet mindkét oldalán megkenjük egy-egy evőkanál olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Egy vastag falú serpenyőt zsiradék nélkül, füstölésig felhevítünk. Beletesszük a hátszínt, és oldalanként 3-3 percig sütjük (aki nem szereti, ha a közepe rózsaszínű, szaftos, sütheti tovább is, de úgy nagyobb a veszélye, hogy kiszárad, és „cipőtalp” lesz a végeredmény.) Amikor megfordítjuk, aládobjuk a vajat is. Kivesszük a serpenyőből, lehetőség szerint sütőrácsra fektetjük, és szeletelés előtt tíz percig pihentetjük. Minél vékonyabb szeletekre vágjuk. A tortillákat megkenjük két-két evőkanál gorgonzolával. Ráteszünk egy-egy marék rukolát, két-két szem szárított paradicsomot, végül a vékony hátszín szeleteket. Palacsinta szerűen, szorosan feltekerjük, két végét behajtjuk. Tálaláskor félbevágjuk. (Ha szállítjuk, egyenként alufóliába csomagoljuk.)


Akinek esetleg van kedve, jöjjön el most csütörtökön, május 26-án 18h órakor az Óbudai Múzeumba, ahol a Macskaköves Esték keretében tartok beszélgetést/előadást nemzetek konyháiról, gasztroblogokról és hasonlókról. A múzeumban kamarakiállítás tekinthető meg az 1880-1950 közötti óbudai vendéglátásról, nagyon kíváncsi vagyok rá.

 

 

1 hozzászólás:

Anonymous HBalage szerint...

Kedves Ch&V! Ha már gorgonzola és ruccola akkor nem lehetne/kellene 'rotolli'-nak hívni? Vagy ez annyira más?

10:52 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal