hétfő, augusztus 01, 2011

Kacsamell gyömbéres meggy-salsával

Nem vagyok attól mindig megőrülve, ha hús mellé gyümölcs kerül, ha azonban a gyümölcsben van valami spiritusz - mondjuk chili, vagy izgalmas fűszerek -akkor jöhet bátran. Bár a meggyszezonból már éppen kifelé igyekszünk, talán még érdekes lehet ez a gyömbéres-meggyes salsa, amelyben a "spiritusz" nemcsak a sima, friss gyömbér, hanem a szusigyömbér, amely nagyon jól működik mind a kacsával mind a gyümölccsel. Volt régen hasonló cseresznyével is.


Tartozik hozzá video-recept is, amelyben egyrészt akad egy-két vicces momentum, másrészt ismét szuper Baldaszti's nyereménycsomag, benne pl. chilis-meggyes panforte. (kóstoltam, életveszélyes!), úgyhogy küldjetek receptet (a videó alatti kommentekben, a három kötelező alapanyag: kacsa, gyömbér, meggy). Élőben egyébként sokkal jobban néz ki, csak nem sikerült róla szép képet készítenem.


Kacsamell gyömbéres meggy-salsával

Hozzávalók (2-4 adag)


30dkg-os kacsamellfilé

só, bors

20dkg meggy, kimagozva

1 csokor újhagyma, felkarikázva

1 zöldcitrom leve

ujjnyi reszelt gyömbér

1/2 teáskanál méz

1 csokor koriander, durvára aprítva

1 evőkanál savanyított szusigyömbér, finomra aprítva

1 evőkanál olívaolaj



Megsütjük a kacsamellet: bőrős felét átlósan beirdaljuk, úgy, hogy a húsát ne érje a kés éle, csak a bőrt. Sózzuk, borsozzuk. Bőrös felével lefelé serpenyőbe tesszük, és alacsony lángon, lassan kiolvasztjuk a zsírját, azt folyamatosan le is öntjük róla. Erősebbre vesszük a hőt, a kacsamellet megfordítjuk, és a másik oldalát kérgesítjük. Sütőrácsra helyezzük, és 160C fokos sütőben, 12 percig sütjük. Szeletelés előtt legalább öt percig pihentetjük. Miközben sül, elkészítjük a meggyes salsát: az újhagymát felkarikázzuk, sózzuk, és ráfacsarjuk a zöldcitrom levét, néhány percig állni hagyjuk. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a mézet, összekeverjük. Hozzáaforgatjuk a koriandert és a szusigyömbért, végül egy evőkanál olívaolajat adunk hozzá. A kacsamellet vékonyan felszeleteljük, és ráhalmozzuk a salsát.

Címkék: , , ,


 

 

4 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Kedves CHV

mit lehet koriander helyett használni ehhez, hogy finom maradjon?

Psyzsuzsi

8:49 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

hihi, egy koriander-gyűlölő:) azt hiszem, talán mentával tudom még elképzelni, esetleg néhány levél nagyon zsenge spenót, felcsíkozva

10:14 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Húú, a menta jól hagzik, köszi a tippet :)

psyzsuzsi

11:26 du.  
Anonymous Névtelen szerint...

Áááá! Vissza akarom kapni a konyhámat! (Felújítjuk, már két hete bolyongok itt hontalanul a lakásban, és mikróban melegített kajákat eszünk... De holnap jön az új bútor.) Szóval ez gyönyörű. És ha majd egyszer lesz konyha is meg meggy is, akkor fogok ilyet csinálni. :)

pommepomme

8:11 de.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal