vasárnap, december 02, 2012

Az év kiállítása Egerben: á la cARTe

Kedden néhányan fogtuk magunkat, felkerekedtünk, és egy jóhangulatú “osztálykirándulás” keretében megtekintettük Egerben azt a kiállítást, amely engem teljesen lenyűgözött, és amely – talán egyszerűen csak azért, mert Egerben van, (és a lusta budapesti újságírók nehezen mozdulnak) méltatlanul kevés figyelmet kap. Aztán megebédeltünk az Imola Udvarházban.



Csernus Tibor: Csendélet sajttal és almával, Kellékkereskedelmi Üzletház tulajdona, 
Fotó: Mester Tibor

Á la cARTe –gasztronómia amagyar képzőművészetben- a kiállításnak az Eger sétálóutcájában található, mindössze néhány hónapja frissen nyitott, és egyébként kiváló adottságokkal bíró Kepes Intézet ad otthon, még 2013. január 15-ig.




Szabó Ádám: Plasztikai sebészet IV., Inda Galéria jóvoltából

A kiállítás 102 magyar művész több mint 200 művét mutatja be, közöttük múzeumokban ritkán látható, raktárban fekvő darabokat, magángyűjtemények soha nem látott kincseit és kortárs képzőművészek alkotásait. Rendkívül átfogó és gazdag anyag, amely nemcsak a volumenével és mélységével nyűgöz le, hanem különleges, vagány elrendezésével is. A látogatásunkkor a legnagyobb örömünkre csatlakozott hozzánk Kolozsváry Marianna és Varga Csaba, a kiállítás két kurátora, akik a csodás tárlatvezetés alatt számos kulisszatitkot is megosztottak velünk. A rendkívüli gazdagságon kívül talán pont a szokatlan és meglepő elrendezésével tűnik ki ez a kiállítás: régi és kortárs művek egymás mellé helyezve különlegesen hatnak egymásra és a látogatóra is, és talán éppen ez adja az egész dinamikáját és hullámzó ívét is.  Van itt minden, Szinyei Merse Páltól Rippl-Rónai Józsefig, Aba-Novák Vilmostól Scheiber Hugóig, Kassák Lajostól Perlrott-Csaba Vilmosig. Meg számos izgalmas kortárs művész: Gőbölyös Luca provokatív és meghökkentő képei, Szabó Ádám varrott almái, Rajcsók Attila zseniális szobrai, Esterházy Marcell multimédiás alkotásai. Talán a kontraszt-nak is, talán a témának köszönhetően is (étkezés,  konyhák, bensőséges hangulatok, ízek, formák) a kiállítás hatása nagyon erős és inspiráló, engem minden esetre mindkét alkalommal, amikor láttam, nagyon feltöltött.


Kupcsik Adrián: Beállítás D. H. Számára, magántulajdon

Csodás egynapos kirándulás, a napot mi érkezéskor egy kiváló, tenyérnyi házi rétessel indítottuk (tenyérnyi palóc rétes, innen, Éva ángyó Dobó utcai rétesboltjából), majd a kiállítás után Eger talán leghíresebb és legambíciózusabb éttermében, az Imolában ebédeltünk, ahol igen kedves fogadtatásban volt részünk, ezúttal is köszönjük.

Eger, Kepes Intézet, 2013. Január 13.

Nézzétek csak, milyen édes ez a kép, Eszter (Fűszer és Lélek) és Dóra (Lila Füge) babákkal jöttek, és nagyon élvezték, hogy kicsit kimozdultak (érdemes elolvasni Eszter írását a kiállításról, és arról, hogy miért jó babákkal kiállításra menni.)


Az Origo szerzőjének szuper összefoglalója:


Via, az Urban Eve-től csodásan viselte a gasztroírók belterjes “okoskodásait”, és ő is jószívvel ajánlja a programot.

Az Imola Udvarházban pedig kedves fogadtatás és egy izgalmas mangalica menü várt bennünket az étterem szuper csapatától:


Előétel: Mangalica pástétom verjus-s malacfül salátával, céklával

Főétel: Mangalica karaj és sült császár kelkáposztával, rántott vargányával



Desszert: Bükki sajtpuding csokoládé krémmel

Fotók: Szántó György


 

 

1 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

SAjnos a kiállítás dec. 15-én bezár. Állítólag a tulajdonosok szeretnének a képeikkel karácsonyozni :(
Szerintem, kevesen látogatják és drága a fűtés.
Menjetek amíg tudtok, mert nagyon megéri !

Ldii

10:09 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal