hétfő, május 06, 2013

Tavaszra: zöld borscs





Nemrég az Ízes Élet forgatásán Nyíri Szása, az Arany Kaviár csodás séfje volt a vendégem, akivel többek között klasszikus ukrán, céklás borscsot készítettünk. Akkor mesélte Szása, hogy létezik zöld borscs is, ami a cékláshoz hasonlóan szintén savanykás, pikáns, de zöldek – elsősorban sóska adják az alapját.


Én amúgy is nagy rajongója vagyok ezeknek a nem túl esztétikus, ám annál finomabb savanyú leveseknek (pl. az iraki származású kubbeh hamusta levesnek, vagy az azeri konyha hasonló levesének - mini húsgolyóval, csicseriborsóval), így nem kellett nekem kétszer mondani, kicsit utánanéztem, és kipróbáltam, Szemere Katával ezt készítettük a Noltv-s videón. Szerintem nagyszerű, a végén a tálaláshoz kínált tejföl és reszelt kemény tojás is nagyon jó hozzá. Köszönöm, Szása!

Zöld borscs
Hozzávalók (4 adaghoz)

2 dkg vaj
30 dkg csirkecombfilé, falatnyi darabokra vágva
1 csokor újhagyma, felkarikázva
só, bors
1,2 liter víz
4 szem burgonya, felkockázva
10 dkg spenót, megpucolva, felaprítva
10 dkg sóska, megpucolva, felaprítva
1 csokor kapor, finomra aprítva
1 csokor petrezselyem, finomra aprítva
1 csokor korinader, finomra aprítva
1 csokor medvehagyma, finomra aprítva
1 citrom leve
Tálaláshoz:
Kemény tojás, lereszelve
Tejföl

A vajon körbepirítjuk a falatnyi darabokra vágott csirkecombot. Hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd néhány percig dinszteljük. Kb. 10 percig főzzük, amíg a hús félig megpuhul. Felöntjük a vízzel, majd beledobjuk a felkockázott krumplit, 5 percig főzzük. Az összes zöldet megpucoljuk, átöblítjük, finomra aprítjuk, majd hozzáadjuk a leveshez. Kb. 15 percig főzzük, amíg a krumpli és a hús teljesen megpuhulnak, és a zöldek összeesnek. Szükség szerint sóval, borssal ízesítjük, majd egy citrom levét frissen hozzáfacsarjuk. Tálaláskor tejfölt adunk hozzá, amit megszórunk lereszelt kemény tojással.