kedd, március 11, 2014

Kókusztejes csokoládépuding + házi kókuszchips


Fotó/styling: Milutinovits Panka / hello.garlic

Ha bárki azt állítja, hogy villámgyorsan és egyszerűen lehet házilag kókusztejet előállítani, és bátran álljanak neki - azonnal kezdjetek el gyanakodani. Az egész kókuszdió meghámozása kimondottan macerás feladat, arról nem is beszélve, hogy minimum egy barkácskészlet, de legalábbis egy kalapács szükséges hozzá. A kókusztej nem a gyümölcs belsejében található folyadék (az egy átlátszó, vízszerű, édeskés lé), hanem a húsából nyert kivonat. Úgy készül, hogy a lereszelt kókuszra forró vizet öntenek, állni hagyják, és azt nyomkodják ki. Ázsiai, afrikai, dél-amerikai piacokon kilóra kapható a friss forgács, az asszonyok itt szerzik be és készítenek belőle házi kókusztejet. Levesek, csípős-fűszeres, sűrű curryk elképzelhetetlenek nélküle, magam részéről pedig desszertekbe is ajánlom, tej helyett – csokoládés édességekben zseniális. 


Egy dologért érdemes mégis nekiállni a dió körülményes feltörésének: a házi kókuszchipsért. Ha a dión található három “szemet” éles tárggyal kifúrtuk, meglékeltük, kiöntöttük belőle a kókuszvizet, aztán sikerült kalapáccsal megtörni a héját, akkor már a nehezén túlvagyunk. A hófehér gyümölcsöt kanállal szépen ki lehet emelni a héjából, és lehet vele dolgozni. Egy mandolin, vagy éles zöldséggyalu segítségével egészen vékonyra szeleteljük, majd meghintjük porcukorral, és 100 C fokos sütőben egy órán át szárítjuk. Hihetetlenül finom, különleges, enyhén diós íze lesz, el sem hiszi az ember, hogy kókusz ilyen is lehet, amíg nem kóstolja meg. Nem tesz neki rosszat, ha még egy csipet sóval, esetleg chilivel is meghintjük. Az alábbi, minden: tej- és cukormentes (nyírfacukorral készülő) csokoládépudingon például brilliáns, de curryken, wok-os tésztákon is remek.



Kókusztejes házi csokoládépuding
(Hozzávalók: 4 kis adaghoz)

5 dl kókusztej
5 dkg csokoládé, 70%-os kakaótartalom
1 evőkanál nyírfacukor
csipet só
1 evőkanál keserű kakaópor (cukrozatlan, holland)
1 púpos evőkanál rizsliszt 
 Tetejére házi, vagy bolti kókuszchipsz

A kókusztejet forráspontig melegítjük a nyírfacukorral (vagy sima cukorral) és a csipet sóval (a só nagyon fontos!). Előtte a kókusztejből kb 1/2 dl-t kiveszünk még hidegen, ezzel keverjük majd ki a rizslisztet, amivel a pudingot besűrítjük. Amikor forró a kókusztej, egyenletesen elkeverjük benne a kakaóport. A csokoládét feldaraboljuk, beleszórjuk a forró kókusztejbe, elkeverjük, magától felolvad. A kimaradt ½ dl kókusztejjel csomómentesre keverjük a rizslisztet, majd hozzáöntjük a forró csokis kókusztejhez. Folyamatosan keverjük, addig amíg elkezd puding-szerűen sűrűsödni. Amikor elkezd sűrűsödni, érdemes rögtön áttölteni egy kancsóba, és abból tölteni üvegpohárba, vagy tálkákba. Néhány órára, vagy egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. A tetejét megszórjuk a ropogós kókuszchipsszel.




 

 

2 hozzászólás:

Anonymous Ildi szerint...

Rizsliszt helyett sima búzaliszt vagy kukoricakeményítő jó lehet bele esetleg?

3:19 du.  
Anonymous A fickó szerint...

Én a pudingokba bio kukoricakeményítőt használok mértékkel. Csináltam már csokipudingot kókusztejjel és a tetejére friss kókusz "havat" reszeltem Microplane reszelővel. Nagyon szeretem a kókuszt frissen, ezért is csináltam meg "rendesen" a mindenki által favorizált egyszerű kókuszkockát.
http://afickofakanallal.blog.hu/2014/02/02/kokuszkocka_deluxe

2:26 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal