csütörtök, március 06, 2014

Év Desszertje verseny, Bocuse D'Or selejtező - a SIRHA kiállításon


Elsősorban szakmai közönségnek szól a jövő hét első felében, a Hungexpo területén megrendezésre kerülő Sirha gasztronómiai nemzetközi kiállítás, de a számos izgalmas program miatt ajánlom mindenkinek, akit érdekelnek a hazai éttermi trendek, és szeretne találkozni a szakma képviselőivel, séfekkel, cukrászokkal. Két kiemelten érdekes programra mindenképpen lehet számítani, az egyik az első "Év Desszertje verseny", amelyet Kolonics Zoltán, a Gerbeau kreatív cukrászának neve fémjelez (és az ő neve számomra mindenképpen garancia a színvonalra is), a másik pedig a szerdán, március 12-én sorra kerülő Bocuse D'Or verseny, pontosabban a hazai elődöntő. Én minden nap kinézek, már mazsoláztam a programok között.



A SIRHA Budapest Desszert verseny március 10-én kerül megrendezésre a HUNGEXPO-n. A verseny szervezésében kiemelt szakmai közreműködő a kiállítás Cukrász Nagykövete, Kolonics Zoltán.
A versenyt idén év elején írták ki, melynek missziója, hogy alkalmat teremtsen a feltörekvő és elhivatott tehetségeknek, hogy megmutassák újító szellemiségük munkáit és művészi adottságaikat. Az ebben a szellemben készült pályamunkák szemléltetik majd, hogy a magyar minőségi cukrászatban a hagyományok megőrzése mellett helye van a kreativitásnak és a természetességnek.

Két kategóriában nevezhettek a cukrászok: desszert és tányérdesszert. A zsüri elnöke Jordi Bordas, a 2011-es lyon-i Coupe du Monde de la Patisserie győztes spanyol csapatának tagja. Jordi Bordas a kiállítás programjai közt is feltűnik, hiszen kedden 11.40 perckor a Kreatív Konyha Fórum színpadán tart bemutató előadást

A Bocuse D'Or magyar selejtezője is izgalmasnak ígérkezik. A tavaly októberben rendezett „Hagyomány és Evolúció” szakácsverseny legjobbjai mérhetik össze tudásukat a Bocuse d’Or márciusi magyar selejtezőjében.

A hat fiatal séf:


Barhó Szabolcs (Borkonyha, Budapest)
Molnár Gábor (Geisel’s Vinothek, München)

Szűcs Zoltán (SalonÉtterem, Budapest)

A verseny első helyezettje képviselheti hazánkat az európai selejtezőn (Bocuse d´Or Europe) 2014. május 7-8, Stockholm.

A Bocuse d’Or magyarországi döntőjén a menü alapanyagai majdnem megegyeznek a stockholmi európai döntő alapelemeivel. A kötelező alkotó elemek a malac, a belon osztriga, kék kagyló, és a fekete tőkehal lesznek. Ezekből az alapanyagokból kell a versenyzőknek négy és fél óra alatt két fogást elkészíteniük 6-6 főre. A hús tányéron sertést kell tálalniuk a versenyzőknek, ehhez egy egész combot, két sertéslábat, vért és/vagy belet kell felhasználni.