szombat, március 08, 2014

Medvehagymás receptek


Fotó&styling: Milutinovits Panka /hello.garlic

Fűszeres Eszter túróba keverve szereti legjobban, szerintem krumplipürébe keverve, folyós közepű buggyantott-, vagy lágytojással verhetetlen.

A medvehagymáról szerencsére annyi információ található mindenütt, hogy az is talál, aki nem is keres. Ettől függetlenül nem értem, miért cikizik le – “zöldségek macaronja” ?? (hé, Világevő, milyen marhaság ez!:) - néhány éve kevésébé volt ismert, most meg mindenütt lehet kapni – idén jó korán – és ennek köszönhetően szépen be is épült a hétköznapi gasztronómiánkba. És remek zöldfűszer. (majd ha zöldbabnak lesz szezonja, akkor az lesz a zöldségek macaronja, vagy mi a csuda?:)

Alább összegyűjtöttem a blogról elmúlt évekből néhány izgalmasabb felhasználási módot, amiben én nagyon szerettem, hátha valamelyikhez kedvet kaptok:







Végül bónusznak egy aktuális kedvenc:



Medvehagymás-sonkás omlós háromszög
Hozzávalók (16 darab)

25dkg liszt
1 evőkanál sütőpor
5 dkg reszelt parmezán
15 dkg hideg vaj
2 tojás+ 1 a kenéshez
1,2dl tejszín
1 csokor medvehagyma, finomra aprítva
15 dkg füstölt tarja, vagy sonka, felkockázva

A lisztet, sót, sütőport, reszelt sajtot aprítógépbe tesszük. Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, a két tojást és a hideg tejszínt. Összekeverjük. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, rászórjuk a finomra aprított medvehagymát és a felkockázott sonkát, gyorsan begyúrjuk, ha kell, még kevés lisztet adunk hozzá. Téglalapot nyújtunk belőle, majd először nyolc négyzetre, azokat még félbevágjuk –vagyis 16 háromszög a végeredmény. Megkenjük a tetejét tojással, és 200C fokos sütőben kb. 25 perc alatt arany színűre sütjük. Langyosan a legfinomabb.







 

 

3 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

Te komolyan nem erted Vilagevo megjegyzeset vagy csak jatszod a hülyet? A zöldbab soha nem lesz a zöldsegek macaronja! Sem szezonban sem azon kivül! Mert soha nem övezte akkora felhajtas mint a macaront vagy a medvehagymat.
Anna

1:31 du.  
Blogger chili&vanilia szerint...

Hű:) Szerintem inkább játszom a hülyét. Kedves Anna, a Világevővel elég jóban vagyunk, úgyhogy értjük egymás megjegyzéseit. Szóval, nyugi, take it easy! És a zöldbab szerintem sem túl valószínű, hogy a zöldségek macaronja lesz. (irónia volt, a szerk.)

3:16 du.  
Blogger Adri szerint...

Kedves Zsófi!
Megcsináltam, isteni lett... :)
Mostantól mindent szépen sorban beledobálok a krumplipürébe... :D

6:30 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal