szombat, április 26, 2014

Zöldfűszeres tepsis tükörtojás


Amióta kitettem a tökéletes buggyantott tojás bombabiztos elkészítési módját, lépten-nyomon megállítotok, írtok, hogy azóta állandóan ilyet készítetek, és a család/gyerekek is rákattantak. Én tényleg imádom, főzelékeken, salátán zseniális. Most hozok egy újabb tojásételt, aminek szerintem hasonló sikere lesz, ugyanis villámgyors, isteni és nagyszerűen variálható. Nem mellesleg az egyik legjobb hétvégi reggeli (bármennyire gyors is, hétköznap azért nemigen állok neki, örülök, ha a kávéra marad idő:). Gyakorlatilag egy sütőben készülő tükörtojásról van szó, ami akkor a legkülönlegesebb, ha minél több különféle zöldfűszert tudunk hozzá használni. A Lehel piacon az egyik savanyúságos most már állandóan tart mindent (koriander, tárkony, zsálya, lestyán stb.), úgyhogy szombaton mindig feltankolok, és azokat használom a héten. A francia konyha jellegzetes fogása az oeuf cocotte, amely tálkában készül, vízgőzben, ez hasonló, de még vízgőzre sincs hozzá szükség. Pici tejszín, pici vaj, tojás, zöldfűszerek, kis parmezán - ezek olvadnak össze, és ezeket kell friss bagettel tunkolni. Szinte receptnek sem lehet nevezni, így készül:



Zöldfűszeres tepsis tükörtojás

1. A sütőt kapcsoljuk be grillfokozatra.

2. Egy-egy lapos hőálló tálka aljába tegyünk egy evőkanál tejszínt és egy evőkanál vajat.

3. Tegyük be a sütőbe, addig maradjon ott, amíg a vaj elolvad, és a tejszín elkezd bugyogni és egy kicsit pirulni.

4. Közben üssünk fel egy külön tálkába annyi tojás, amennyit egy főre szánunk (2-3). Ez mindenképpen legyen kikészítve, mire kivesszük a grillből a tányért.

5. Amikor kivettük, akkor a hőálló tálkába a forró tejszínre csúsztatjuk a felütött tojásokat. A tetejét megszórjuk sok friss zöldfűszerrel (szerintem petrezselyem, kapor és tárkony keverékével a legfinomabb). Szintén rászórunk kb.  egy teáskanálnyi reszelt parmezánt.

6. Visszatesszük a grillbe, és addig sütjük, amíg a fehérje nagyjából megdermed, a sárga pedig még lágy, folyós -ez sütőtől függően 3-4 perc. Érdemes kitapasztalni, hogy pontosan mennyi, úgy lehet ellenőrizni, hogy amikor a tojás sárgájának felülete elkezd világos színűre váltani, akkor már ki kell venni.

7. Friss bagettel kínáljuk.


A tökéletes buggyantott tojás bombabiztos módszere
Buggyantott tojás fokhagymás joghurttal és pirospaprikás vajjal