szerda, július 29, 2015

Diós-zsályás sült őszibarack


Ennek az őszies hangulatú, de nyári desszert elkészítésének fő motivációja egyrészt az újonnan felfedezett nagy kedvenc: a kókusztejszínhab volt, azt szerettem volna ugyanis valamilyen gyümölcsös desszert mellé tálalni. Másrészt a zamatos őszibarack, amiből picit túlvásároltam magam a piacon, és egyértelmű volt, hogy kezdeni kell vele valamit.



Az őszibarack illatos, édes és lédús volt, a szeder is, így nagyon nem akartam bántani őket, inkább csak némi kis izgalommal kiegészíteni, és megtörni az egyenletes édességet. A zsálya és a dió lett ennek az eszköze, előbbi fantasztikus a barackkal, utóbbi pedig rögtön két formában: dióolajként és aprított, pirított dióként szerepel. Az összhatás csodás: a gyümölcsök levet engednek a sülés során, és az összevegyül a dióolajjal, a nádcukorral, és a zsálya ízével. A kókusztejszínhab pedig szuper mellé. Lehet nektarinnal és készítein, azt hámozni sem szükséges.



Diós-zsályás sült őszibarack
Hozzávalók (4 kis adag)

4 nagy, zamatos öszibarack, meghámozva
1 kis doboz szeder
1 evőkanál étkezési keményítő
2 evőkanál nádcukor
2 evőkanál dióolaj
10 levél zsálya
5 dkg durvára vágott dió

A sütőt előmelegítjük 220C fokra. Egy tepsit, vagy hőálló tálat kibélelünk sütőpapírral. Az őszibarackot meghámozzuk, és cikkekre vágjuk, majd a tálba tesszük, hozzáadjuk a szedret. Rászórjuk az étkezési keményítőt, a nádcukrot és a dióolajat, majd összeforgatjuk a gyümölcsöket. A tetejére helyezzük a zsályákat. 25 percig sütjük, az utolsó öt percre rátesszük a durvára vágott diót is, hogy kissé megpiruljon. Felvert kókusztejszínhabbal tálaljuk.