hétfő, január 04, 2016

Szardellás, fokhagymás, chilis vajban párolt kelkáposzta


Január első hétfőjén a világ nőinek 90%-a fogyókúrába, és/vagy életmódváltásba kezd. Jöhetnek a könnyebb, egészséges ételek és sok-sok zöldség. Utóbbi számomra egyáltalán nem kihívás (na, más mondjuk, annál inkább), imádom a zöldségeket, bármikor, bármelyik évszakban, bármilyen formában és mennyiségben, nyersen, sütve, főzve, ahogy éppen adódik. Óriási salátarajongó vagyok, de ki az, aki mínusz hét fokban és zuhogó hóban hideg, nyers zöldségre vágyik?? Az alábbi étel csak egy gyors, hétköznapi, itthoni munkaebédnek indult, de annyira finom, hogy megosztott recept lesz végül belőle. Nem kell megijedni a szerény külsejétől, az ugyanis szenzációs ízeket rejt.

Az étel mottója: szardellát használni nem kell félnetek, jó lesz!



A hétköznapi, egyszerű kelkáposztából ugyanis úgy lesz izgalmas, mély ízeket felvonultató fogás, hogy egy intenzív, szardellás-fokhagymás-chilis vajban párolódik. A szardellával kapcsolatosan az a jó hír, hogy olajban, vagy vajban teljesen felolvad, és eltűnik, ezzel megszűnik az ok, amiért sokan ódzkodnak tőle: a kevésbé barátságos kinézete. Ami marad, az csakis a robusztus, sós, umami, ami a kelkáposztát egészen új dimenziókba repíti. 



Viszonylag sokáig kell főzni (kb. 40 perc), ugyanis az a cél, hogy a kelkáposzta édesre puhuljon a saját gőzében, és a főzés során kiengedett leve összeolvadjon a vajjal, szardellával, sok fokhagymával és a chilivel. Utóbbi gyanánt én harissát használtam, ami az egyik legkedvesebb hozzávalóm, szinte nincs étel, amibe ne kerülne (a Culinaris-ban veszem). Tetejére még egy kis extra harissa (vagy más csípős paprikakrém), és egy buggyantott tojás – ebben az időben tökéletes, de úgy érzem, ez egy évszakokon átívelő fogás lesz. Természetesen más zöldségekkel is működik (karfiol, brokkoli, káposzta stb., ezeket akár össze is lehet utána keverni tésztával, ahogy Giuseppénél tanultam).

Szardellás, fokhagymás vajban párolt kelkáposzta
Hozzávalók (2 nagyon nagy adag)

1 közepes fej kelkáposzta, vékonyabb cikkekre vágva
4+2 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
12 gerezd (1 fej) fokhagyma, megpucolva, egyben
12 szardella
1 kávéskanál harissa, vagy más csípős paprikakrém
Tálaláshoz: buggyantott tojás, olívaolaj, még harissa

A kelkáposztát cikkekre vágjuk és megmossuk. Nem kell megszárítani, mert pont az a kis rajtamaradó víz segíti majd a párolódását. Egy lábasban alacsony hőfokon felolvasztjuk a 4 dkg vajat az olajjal, rögtön hozzáadjuk az egész (megpucolt) fokhagymagerezdeket és a szardellát. Alacsony hőfokon tartjuk, hogy ne kapjon a fokhagyma színt. Amikor a szardella a kevergetéstől szépen beleolvadt a vajba, akkor hozzákeverjük a harissát. Beletesszük a kelkáposztacikkeket, kissé megsózzuk (éppen csak minimálisan, mivel a szardella sóz!), átforgatjuk, majd lefedjük. Egy jó öntöttvas lábas a legmegfelelőbb, mivel abban szépen vissza tud csapódni a gőz, és így további folyadék hozzáaadása nélkül, a saját gőzében, kifővő levében tud megpárolódni a zöldség. Kb. 40 percig főzzük fedő alatt, néha belenézünk, ha kell, adhatunk hozzá egy kevés vizet. Akkor jó, amikor a kelkáposzta teljesen összeesett, és édes-puha. Amikor kész, egy evőkanál hideg vajat adunk hozzá. Buggyantott tojással (így lesz tökéletes), jó olívaolajjal és harissával tálaljuk.



 

 

4 hozzászólás:

Anonymous Névtelen szerint...

A szardellafilét és a harisszát meddig lehet tárolni felbontás után a hűtőben?

1:51 du.  
Blogger Ági szerint...

Zsófi,

Ez egyszerűen isteni !! Tegnap kipróbáltam valóban új dimenzióba helyezi a kelkáposztát, elképesztően finom volt! köszi! :)Ági

10:50 de.  
Blogger tdeluick szerint...

Salut,j ai l impression que c est bon

7:47 de.  
Anonymous Beri szerint...

Nekem sikerült véletlenül a végén odapirítani kissé, valami isteni lett! A buggyantott tojás meg tényleg pont jó. Köszi!

12:51 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal