kedd, április 05, 2016

A hat legjobb egészséges szakácskönyv



Szépek, fiatalok, kicsattannak az egészségtől és az energiától, közösségi oldalaikon sokezren követik őket. Az egészséges étrend új hírnökei még azokat is leveszik a lábukról, akik nem a vitaminok és kalóriák bűvöletében élnek. A verseny és a szórás nagy, a valódi hang és a hitelesség kevesebb. Az alább kiválasztottak nekem azért tetszenek nagyon, mert nem szélsőségesek, semmit nem akarnak senkire ráerőltetni, pozitív szellemiségükkel és hangvételükkel viszont nagyon nagy kedvet csinálnak az egészséges ételekhez. Íme, a hat legjobb külföldi szakácskönyv, amit a saját beszerzéseim alapján szűrtem meg.

Ezeket a könyveket még tavaly rendeltem meg az Amazonról, és azóta is előkelő helyet foglalnak el a könyvespolcomon. Egy idő után azt gondolja az ember, hogy ebben a műfajban nemigen lehet újat és meglepőt mondani –egy újabb zöld turmix, avokádós szendvics, smoothie bowl, vagy fodros kellel készült quinoasaláta már nem sokat tesz hozzá semmihez. Ezekben a könyvekben azonban mindben találtam érdemi, érdekes információt, inspiráló receptet. Ha egyet kellene csak kiválasztani és ajánlani, a My New Roots lenne az.




Maga a kicsattanó energia ez a 23 éves londoni lány, aki komoly betegségét győzte le az étrendje totális megváltoztatásával. Tapasztalatait, receptjeit a deliciouslyella.com blogján osztja meg, amelyet havonta többmillióan olvasnak világszerte. A kirobbanó siker bestseller könyvet, telefonos applikációt, saját termékeket, sőt, nemrég nyílt delit hozott (The Mae Deli, London). Receptjei glutén- tejmentesek, finomított cukrot nem tartalmaznak, vegánok. Egyszerűek és hitelesek, kezdők is simán elboldogulnak velük, receptekben sok újdonságot nem mond, de az egésznek a szellemisége, hangulata nagyon inspiráló. A könyv magyarul is megjelent Egyél jókat Ellával címmel.


Akinek a könyvéhez maga Jamie Oliver ír előszót és  büszke ajánlót, az valamit tudhat. Anna Jones tizenegy éve Jamie Oliver Fifteen éttermének és projektjének egyik első tanulója volt, majd évekig a sztárszakács food stylistja, kulináris szakírója és szakácskönyveinek kreatív tanácsadója. Első saját kötete ennek megfelelően profi, gyönyörű, modern és hasznos. Vega receptek sok színnel és sok szezonális zöldséggel. Az első kötet sikerét rögtön egy második követte, a A modern way to cook is erősen ajánlott.



Skandináv gyökerek, mediterrán életfilozófia, világkonyha – ezek jellemzik a szimpatikus svéd házaspár, Louise és David kulináris kalandjait, és az ezekből merítkező szakácskönyvüket. Egészséges, természetes, zöld a receptjeik javarésze, és mindegyiket legszívesebben azonnal elkészítené az ember. Két kisgyerekkel utaznak, így életmódjuk, étrendjük, tippjeik és receptjeik a családosoknak különösen inspirálóak lehetnek.


Ha az egészséges étrend témakörében csak egyetlen külföldi könyvet szerezhetünk csak be, ez legyen az. Azon kevés kötetek egyike, amelynek minden egyes oldala lenyűgözően inspiráló, eredeti és egyedi. A teljesértékű élelmiszereket és növényeket középpontba helyező receptek pazarok, vibrálóak, és Sarah csodás, érthető hangnemben rendkívül hitelesen és szakszerűen el is tudja magyarázni, hogy az egyes hozzávalók milyen hatással vannak az egészségünkte. Egészséges hedonizmus a köbön!


Az egykori modellből és rendezvényszervezőből álló, az egészséges étkezést igen szimpatikus hozzáállással hirdető, gyönyörű testvérpár első szakácskönyve. A sorban azon ritka könyvek egyike, amelyik sem nem vegán, sem nem vegetáriánus. Az egészséges táplálkozáshoz náluk hozzátartoznak a tejtermékek, tojás, hús, hal is, sőt, egyik ikonikus receptjük a csajok szerint minden problémára gyógyírként ható csontleves! (Pont most jelent meg a második könyvük)



Látványos, vaskos album több, mint 150 vegán recepttel, komplett kamrakalauzzal, alaptechnológiákkal. A szerző ausztrál származású, New York-ban élő séf, aki a világ számos éttermében dolgozott. Privát szakácsként többek között Natalie Portmant és Liv Tylert is az ügyfelei között tudhatja. Ezzel a könyvvel garantáltan örömöt szerzünk a téma iránt lelkesedő megajándékozandónak.


Nagyon szépen köszönöm a MasterCard együttműködését!




Ma már mindent meg tudsz venni az interneten, amire szükséged lehet. Az online vásárlás nem csupán kényelmes, hanem egyszerű, gyors és biztonságos is, ha bankkártyával fizetsz. 

További információk: