péntek, április 15, 2016

Hidden Kitchen – egy titkos hely Bécsben -Kutas Juli, Bécs - #gasztrocsajok 5.


Fotó: Wolfgang Hummer - Brandstatter Verlag

Sorozatomban olyan, inspiráló #gasztrocsajokat mutatok be az egész világról, akik a gasztronómiában, vagy annak valamilyen kapcsolódó területén találták meg a saját útjukat. Célom, hogy ihletet és jó példákat hozzak, valamint megmutassam: érdemes a saját, önazonos utunkat járni, akkor is, ha az esetleg elsőre furának és/vagy rögösnek tűnik. Fogadjátok sok szeretettel a következő szereplőt: Kutas Juli, a szupersikeres bécsi Hidden Kitchen alapítóját, tulajdonosát.




Julia Kutas, vagyis Kutas Juli Bécs egyik gasztronómiai sikersztorijának ötletgazdája és alapítója. Nemrég nyitotta meg a kreatív, egészséges ételeket, kínáló Hidden Kitchen bisztró második üzletét, tavaly év végén City Picknik címmel nagyszerű szakácskönyve jelent meg, rajongói a kezdetektől fogva imádják, olyannyira, hogy könyvéhez 10.000 Eurót dobtak össze közösségi finanszírozásban. Juli szülei magyarok, ő maga Bécsben született, kéthónapos kisfiához azonban már most magyarul beszél.

Milyen Bécsben gasztronómiai vállalkozásba fogni?

Jó. Az engedélyeztetésekkel kimondottan jól lehet boldogulni, ezzel kiváló tapasztalataim voltak, egyszerűbb, mint Magyarországon. A legnagyobb nehézség a súlyos terhek és költségek kitermelése és viselése. Az emberi erőforrás finanszírozása a legjelentősebb tétel.

Honnan jött a Hidden Kitchen ötlete?

A főzés mindig is szenvedélyem volt, 18 évesen már orientális pikniket szerveztem a barátaimnak az egyik bécsi parkban. Londonban művészettörténet és kultúrmenedzsment szakon diplomáztam, de a gasztronómia ott is mindig központi beszédtéma volt. Később amolyan gerilla cateringet üzemeltettem a saját kis konyhámból, amit a megrendelőim soha nem láttak, innen a Hidden Kitchen (“rejtett konyha”) neve is.

Melyik volt a legnehezebb időszak?

Amikor az első kerületi üzletet nyitottam, az gyakorlatilag egy “one woman show” volt, vagyis egyszemélyben voltam a mindenes: én voltam a kreatív vezető, én találtam ki a recepteket, szinte egymagam főztem, vittem az irodai munkát, és felszolgáltam. Szerencsére rögtön beindult, és a mai napig dübörög. A második Hidden Kitchen nagyobb falat, két évig vártam az ingatlanra, ráadásul ez egy gyönyörű Bauhaus épület, amit a felújításnál is figyelembe kellett vennünk. Egyébként a nehézségeket valahogy mindig elfelejtem utólag, mert azokat felülírja a siker, és az útnak fontos állomásai.

Sokan tartanak tőle, hogy ha éttermet nyit az ember, akkor beszippantja az üzleti adminisztráció, és kevés idő marad a kreativitásra, te ettől nem féltél?

Én speciel szeretem a menedzsment részét is, sőt, még a könyvelést is. A kreatív oldalt mindenkinek magának kell tudni beállítani: ha például úgy dönt egy étterem, hogy hetente változik az étlapja, akkor úgyis rá van kényszerítve, hogy minden héten új recepteket találjanak ki. Jó csapatot kell összegyűjteni, hogy mindenkinek meglegyen a maga feladata.

Nagyon szép lett a City Picknik szakácskönyved, ennek a létrehozása is egy tudatos elhatározás volt?

Könyvet már évekkel ezelőtt szerettem volna, fel is hívtam még régebben egy könyvkiadónál dolgozó barátnőmet, aki közölte: ne is álmodjak arról, hogy kiadják, mivel sem nevem, sem ismertségem nincs. Csak nem hagyott nyugodni a dolog, arra gondoltam, hogy ez egy ördögi kör, ha nem adnak ki, akkor sosem lesz nevem. Saját kiadást fontolgattam, amihez közösségi finanszírozást szerettem volna megpróbálni. Készítettünk egy nagyon vicces videót, aminek köszönhetően a rajongóim végül 10.000 Eurót adtak össze. Ekkor újra jelentkeztem a kiadónál, aki azonnal le is csapott az ötletre, így született meg a City Picknik.



A Hidden Kitchenben melyek a legnépszerűbb ételek?

Egyértelműen minden, ami édesburgonya. Ezen kívül a bárányfasírt, ami az egyik személyes kedvencem, és ami először egyáltalán nem ment, de aztán addig kóstoltattuk ingyen, amíg a vendégek megszerették, és ma már az elsők közt fogy el. Quiche-ből pedig az elmúlt négy évben egyetlen egyszer sem készült egyforma.

Farbergasse 3.
Invalidenstrasse 19.

Villáminterjúm Julival a Hidden Kitchen-ben készült:




Nagyon szépen köszönöm az együttműködést: