szerda, augusztus 24, 2016

Grillezett kecskesajtos szendvics fűszeres sárgabarack chutney-val

Ezúton is szívből gratulálok a Kenyérlelke fesztivál idei győzteseinek: Fehér/félbarna kategóriában: Misi, a pék - Jaques Liszt (a top négyben, ami valójában szinte döntetlen volt, még: Marmorstein, Pipacs, szegedi Nova), Teljes kiőrlésű: Jaques Liszt, Bagett: Pékműhely, Croissant: Panificio Il Basilico. 

A kenyér kapcsán pedig eszembe jutott, hogy ezt a receptet még nem is tettem közzé a blogon. Nyáron alapvetően a sárgabarack chutney miatt született, most pedig a kenyér miatt lett aktualitása.

A grillezett sajtos szendvics a 21. század melegszendvicse. Minden ellene szól. Nem laktózmentes, nem gluténmentes, nem paleo. Sőt, éppenséggel mindezek szöges ellentéte, mindenből a lehető legtöbb van benne. Glutén, laktóz, és kalória is. Rengeteg. Érthetetlen, hogy mitől tud mégis 2016-ban világszerte az egyik legfelkapottabb fogás lenni. Megbolondulnak érte a népek Londontól New York-ig, a mindenütt dübörgő, városi evőpiacokon a legnagyobb, kígyózó sorokat produkálja (a londoni Borough Market-en, és az amszerdami Foodhallen-ben ettem eddig a legfinomabbat), nincs magazin és menő szakácskönyv grillezett sajtos szendvics nélkül. 


Természetesen egészen kifinomult formákban kerül napirendre, komoly sajtokkal, fajsúlyos kenyerekkel, izgalmas plusz elemekkel. A siker titka talán éppen a mérhetetetlen, brutális hedonizmusában keresendő. Enyhén barnított vajban ropogósra sütött kenyér, benne pedig olvadó, karakteres sajt. Hol van ez az egykori retro melegszendvicsektől! A végeredmény kizárólag akkor lesz ütős, ha a megfelelő alapanyagokat használjuk. A legjobb kenyeret, lehetőség szerint vadkovászosat, valamelyik újhullámos pékségből (Pl. Marmorstein, Jaques Liszt, Pipacs, Pékműhely, Déryné, Artizán, Panificio il Basilico) és nagyszerű, érett, karakteres, minőségi sajtot. 

Alább kecskesajttal és csípős sárgabarack chutney-val ajánlom, utóbbi nagyszerű grillhúsok, vagy rántott csirkecomb mellé is. Figyelem, egy adag nagyon kiadós, egy szendvics simán kettő-négy személyt jóllakat.

Grillezett kecskesajtos szendvics fűszeres sárgabarack chutney-val
Hozzávalók (4-6 adag)

Fűszeres sárgabarack chutney (4x2 dl-es üveghez)
10 dkg aszalt sárgabarack
3 dl bio sárgabaracklé
50 dkg érett, de nem túl puha sárgabarack
5 dkg nádcukor
1/2 citrom leve
1 evőkanál currypor
1 teáskanál harissa, vagy más csípős paprikakrém
1/2 friss chili, kimagozva, finomra aprítva
0,6 dl almaecet
csipet só

4 szelet jófajta, lehetőség szerint vadkovászos kenyér
4 dkg vaj
20 dkg közepesen kemény, érett kecskesajt, durvára lereszelve


A sárgabarackchutneyhoz kb. két órára beáztatjuk az aszalt sárgabarackot  a sárgabaracklébe (ha nem kapunk, helyettesíthetjük almalével). Egy közepes lábasba tesszük az aszalt barackot a baracklével együtt, majd beletesszük a kimagozott, felkockázott sárgabarackot. Közepes lángon, kb. 20 percig főzzük, amíg mind a friss, mind az aszalt sárgabarack megpuhul. Ekkor turmixgépben, vagy botmixerrel ízlés szerinti állagúra pürésítjük, vagy teljesen simára, vagy kissé darabosra. A lábasban hozzáadjuk a nádcukrot, a citromlevet, a curryport, a harissát (vagy más csípős paprikakrémet, esetleg néhány csepp Tabascót), és a kimagozott, finomra aprított friss chilit, végül az almaecetet és a csipet sót. További 20 percig rotyogtatjuk, majd sterilizált üvegekbe töltjük. A szendvicshez két szelet kenyeret mindegyik oldalán (tehát kívül is) megvajazunk. A belső oldalát megkenjük a sárgabarack chutneyval, majd ráhalmozunk 10dkg reszelt sajtot, jól rátapasztjuk. Rátesszük a másik szelet (szintén kívül-belül megvajazott) kenyérszeletet, és szorosan összenyomjuk. Forró serpenyőben, oldalanként kb. 4-4 percig sütjük.