kedd, október 25, 2016

Fűszeres, indiai ihletésű omlett (masala omlett)


Igen, valóban rántotta recept következik! De nem ám akármilyen, ígérem. Egyébként is, a rántotta, vagy az omlett még a csúcsgasztronómiában is az egyik legszentebb fogás, igazi, tökéletes, technikás változatával pedig alig találkozni (itthon pláne), és tényleg csak a legjobbak tudják. Utoljára Párizs egyik legjobb klasszikus bisztrójában, a Paul Bert-ben volt hozzá szerencsém - lélegzetelállítóan finom rókagombával szerepelt az étlapon, eszembe nem jutott volna rendelni, ha nem látom a szomszéd asztalnál. Pont úgy nézett ki, mint az Ételművész című (Burnt) gasztronómiai romkom legjobb jelenetében, ahol a kiégett, alkoholista, de csillagra törő séf kétségbeesett tombolása utáni reggelen a konkurrens szakács perfekt omlettel fejezi ki barátságát. Feltekert külsején sehol egy sült, barna folt, csak az egyenletes, halványsárga, vajtól fényes felület, és a remegő, krémes belső.  Ennek ugyanis ilyennek kell lennie. Titka a szuperfriss, tanyasi tojás, az alacsony sütési hőfok -semmi sercegés, vagy más sülési hang, a tojás inkább krémesedik és dermed, mint sül -, a titok a tapadásmentes serpenyő, és a spatula, amivel az ember folyamatosan kevergeti és mozgatja a masszát. 


Ázsiában is akadnak példák, a japán tamagoyaki készítése igazi művészet. Halszósszal és cukorral ízesítik, majd speciális, négyzet alakú serpenyőben sütik vékonyra, hogy utána réteges, szimmetrikus palacsintává tekerjék és szeleteljék. Az alábbi, indiai fűszerezésű változatnak egyáltalán nem muszáj tökéletesnek lennie, úgy is világbajnok lesz.

Fűszeres, indiai ihletésű omlett
Hozzávalók (2 adag)

4 tanyasi tojás 
1 kávéskanál őrölt kurkuma
1 kávéskanál garam masala
1 salottahagyma (vagy kisebb hagyma), finomra aprítva
2 szál újhagyma, finomra aprítva
1 paradicsom, kimagozva, finomra aprítva
1 csokor friss koriander, finomra aprítva
(vagy koriander, római kömény, 
1 friss chili, kimagozva, finomra aprítva
só, bors
3 dkg vaj
Tetejére: egy marék zöldsaláta, vagy bébispenót, citrom


A tojást villával teljesen homogén állagúra verjük a kurkumával és a garam masalával (készen kapható indiai fűszerkeverék, alternatívaként használhatjuk őrölt szegfűszeg, fahéj, gyömbér, római kömény, koriander és szerecsendió keverékét). Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a finomra aprított zöldségeket és friss koriandert. Egy serpenyőben alacsony hőfokon felolvasztjuk a vaj felét, majd beleöntjük a tojásos keverék felét. Ha nagy serpenyőben készítjük, akkor az egész masszát beleönthetjük, ha kb. cm átmérőjűben, akkor egyszerre csak egy adag, azaz két tojás fér bele, majd megismételjük a másik felével. Amint a masszát a serpenyőbe öntöttük, elkezdjük szilikonspatulával folyamatosan, körkörös mozdulatokkal finoman keverni és mozgatni a masszát, így egyenletesen kezd el sülni. Amikor nagyjából megdermedt, de a teteje még krémes, akkor levesszük a tűzről. Óvatosan, a spatula segítségével feltekerhetjük, vagy hagyjuk korong formában. Egy marék salátát, vagy bébispenótot összeforgatunk citromlével, és az omlettre tesszük, azonnal tálaljuk.

 

 

2 hozzászólás:

Blogger nagypapi szerint...

Azért a profik, a teflon előtti korszakban is tudtak jó omlettet sütni.

7:05 de.  
Blogger bella03 szerint...

Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

2:22 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal