szerda, december 05, 2012

Top 3 szakácskönyv karácsonyra


Az itthon megjelent, magyar nyelvű szakácskönyvekről is elképzelhető, hogy fogok majd írni (bár az idei választék néhány kivételtől eltekintve szerintem elég gyér), alább azonban három angol nyelvű szakácskönyvet szeretnék ajánlani azok számára, akik esetleg ilyenben is gondolkoznak karácsonyi ajándéknak. Mindhárom igazi nagyágyu.



Mind árát mind formáját és tartalmát tekintve ez egy különleges, luxuskötet, amely nyilvánvalóan inkább az igazi megszállottak szívét dobogtatja meg (az enyémet nagyon). Nemrég Bécsben, a Babette’s szakácskönyvboltban lapoztam bele, és azóta nem szabadulok tőle. A szerzője, egy Nathan Myhrvold nevű őrült tudós, külön cikket megérne (meg is ér, eztérdemes elolvasni). Ő ugyanis a Microsoft egykori kutatási vezetője, aki ennek a könyvnek a tavaly megjelent eredeti, kizárólag profi szakácsokat célzó változatába – 2500 oldal, 6 kötet! – tíz évnyi kutatómunkát és saját zsebből dollármilliókat fektetett be. Az a mű az összes létező díjat bezsebelte, és a szakma egyértelműen a mai kor konyhatudományának bibliájaként aposztrofálta. Ez a “házi” kiadás egy átszerkesztett változat, amely befogadhatóbb, és –ha talán még ezt sem lehet- szakácskönyvnek nevezni, inkább tudományos műnek –az otthoni főzéshez is ad rengeteg tudást. Majdnem 500 oldal, nincs benne egy újabb “tökéletes vasárnapi sült csirke” recept sem (de, lehet, hogy az pont van), egészen más aspektusból és struktúrában közelíti meg. Leírja, nem mellesleg elképesztő képekkel illusztrálva, hogy hogyan kell steaket sütni, halat tökéletesre párolni. Hogy hogyan lehet rizottót kuktában előkészíteni, mikróban zöldfűszer chipset,  mitől lesz kitűnő egy hamburger, vagy krémes egy habart tojás, hogyan kell otthon szuvidálni, mire jó a szifon, hogyan lehet felgyorsítva dekantálni egy vörösbort (turmixolva). (“….you "hyper-decant" a bottle of young red wine by putting it in a blender for one minute. "Particularly if you have a wine expert over," he says. "Because, oh, my God, the look on their face is worth the whole thing." Azaz “egy fiatal vörösbort úgy lehet “hiperdekantálni”, hogy egy percre magas teljesítményű turmixgépbe tesszük. Főképp, ha jelen van egy borszakértő , ó, Istenem, az ő arckifejezésük miatt már megéri” mondja)

406 recept, 456 oldalon, plusz tartozik hozzá egy 230 oldalas puhakötésű füzet, amelyet a gigakötettől eltérően a konyhában is lehet használni, ez kizárólag a receptúrákat és anyaghányadokat tartalmazza.

Itt bele tudtok nézni, hogy milyen megközelítésben kezeli a recepteket, illetve online megtekinthető egy teljes, 28 oldalas kivonat a könyvből, az önmagáért beszél.

Mivel az ára is finoman szólva borsos, nyilvánvalóan nem egy mindennapi ajándék. Viszont minden éttermest ezennek felszólítok, hogy legyen szíves, és a séfjének vegye meg ezt a könyvet karácsonyra, mert ők nagyon fogják értékelni, és a befektetés is megtérül…Szerintem egy modern konyhán ma ez a kötet alapdarab (és még mindig egy fokkal foghatóbb, mint a 625 dolláros, hatkötetes profi változata.)

Kinek ajánlom: igazi megszállottaknak, akiket érdekel a konyhatudomány, akik szeretik tudni, mi miért történik a főzé során. Azt hiszem, ez egy igazi, haladó szakács férfiaknak szóló könyv, ők ettől a kötettől elalélnak, ezt most lefogadom. Ezen kívül profi szakácsoknak, séfeknek.

Itthon talán a Book Bisztró-tól, a nemrég indult, új szuper online szakácskönyvboltból a legegyszerűbb beszerezni.

The Modernist Cuisine at home

A következő két könyv egy fokkal közelebb jár a Földön:






Most vissza a (Szent) Földre, ez a könyv már nem egy olyan őrült mű, mint az előző, ellenkezőleg. Aki ismeri az Ottolenghi könyveket (itt és itt ajánlottam pl. előzőleg), annak csak megerősíteni tudom, hogy ez az új kötet pont ugyanannyira inspiráló, mint az eddigiek. A szakács- és szerzőpáros ezzel a könyvvel az otthonába tér vissza. Az ő műveikben számomra az a leglenyűgözőbb, hogy olyan témában is, amiben az ember azt gondolná, hogy nem lehet újat mondani, mutatni, olyan friss, üde és eredeti recepteket és mondanivalót tudnak mindig hozni, ami igazán ritka. Mindezt csodálatos, ételközpontú, élő ételfotókkal, sok értékes tartalommal.

Kinek ajánlom: megszállott Ottolenghi-rajongóknak, azoknak akik szeretik a multikulturális főzést, akik nagy zöldség-rajongók (ebben elég sok húsos recept is van, de a zöldséges ételek a leginspirálóbbak), akik szeretik, ha egy szakácskönyv több mint receptgyűjtemény, és egy-egy adott kultúrába is betekintést ad.





Nigel Slater-t szerintem nem kell bemutatni, az egyes számú brit gasztroíró, elképesztően jó szakácskönyvek szerzője. Az ő erőssége a természetesség, a hétköznapiság és az erős írások. A Kitchen Diaries első kötete is zseniális, úgyhogy én amint megláttam, hogy megjelent a második, azonnal megrendeltem. Elég vaskos kötet ez is, szerintem tökéletes karácsonyi ajándék.


A Book Bistro online szakácskönyvboltban pedig számos további (angol nyelvű) szakácskönyv is megrendelhető.


 

 

5 hozzászólás:

Blogger ehran szerint...

A Modernist Cuisine (az eredeti, ezt nem ismerem) nagyon durva, ha mindent tudnék, ami benne van, mindent tudnék a témáról. :)) Tényleg zseniális ajándék, de valóban csak hardcore rajongóknak.
Annyira átfogó (és annyira nem erős hozzá az angolom), hogy meglehetősen lassú vele a haladás, az első kötetet, a "bevezetőt" át is ugrottam emiatt, pedig nyilván az is tele van hasznos információval.

4:08 du.  
Anonymous Viki szerint...

Fú, jó lenne magyarul. Nem nagyon beszélek külföldiül, még az oroszt erőltették a nyakamba.. Mindenképpen lesz könyv (és biztos szakácskönyv is) a fa alatt, én választom ki a saját ajándékom :D Az meg milyen jó volt, hogy megvettük a Miku-édességeket, erre kiderült, hogy a Bonbonettis cuccokkal könyvkedvezményt kaptunk :)

5:50 du.  
Blogger nagypapi szerint...

...Viszont minden éttermest ezennek felszólítok, hogy legyen szíves, és a séfjének vegye meg ezt a könyvet karácsonyra, mert ők nagyon fogják értékelni, és a befektetés is megtérül...

Ezt nem gondoltad végig, sztem a séfek 80%-a nem beszél idegen nyelve(ke)t :(

8:27 de.  
Blogger jEnci szerint...

Nigel Slater könyvei még nem kerültek a kezembe, de a filmet a gyerekkoráról láttam. Érdekes volt nagyon, érdmes azt is megnézni.

http://www.imdb.com/title/tt1658851/

1:53 de.  
Anonymous Névtelen szerint...

Pix írta:

Jómagam két könyvön gondolkodom és érdekelne hátha valamelyik "hasonszőrűnek" volt már vele tapasztalata.
1. Larousse gasztronómiai lexikon
2. Hervé This: Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig
http://www.libri.hu/konyv/molekularis-gasztronomia-a-tol-z-ig.html
http://www.libri.hu/konyv/molekularis-gasztronomia-a-tol-z-ig.html


Ez pedig szintén egy karácsonyi ajándék ötlet hátha valakinek jól jön:
http://www.molecule-r.com/en/molecular-additives/37-starter-kit.html

7:20 du.  

Neked is van véleményed?

<< Főoldal